Ενημερωτική καμπάνια από την Ένωση Γυναικών Ελλάδας στο Αίγιο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Λέμε ΟΧΙ σε κάθε μορφής έμφυλη βία!

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)-τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όχι ως μια ακόμη επέτειο, αλλά ως μια «κραυγή» αναγκαιότητας για την εξάλειψή της.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών – αν και σπάνια γίνεται θέμα δημόσιου διαλόγου- είναι η πιο διαδεδομένη και η πιο αποσιωπημένη μορφή βίας, σε όλο τον πλανήτη η οποία αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα κι όχι ιδιωτική υπόθεση. Παραβιάζει την ανθρώπινη ελευθερία και απειλεί τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των γυναικών που την υφίστανται αλλά και των παιδιών τους. Αν σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το φαινόμενο της βίας εναντίον των γυναικών και να το καταγγέλλουμε, αυτό οφείλεται στους αγώνες των λαών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος, οι οποίες μας αποκάλυψαν το όραμα μιας ισότιμης κοινωνίας.

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, το 1999, ως η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, με στόχο την κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο που έχει πανδημικές διαστάσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, έως 70% των γυναικών, έχουν υποστεί μία μορφή βίας σωματική, σεξουαλική, λεκτική ή ψυχολογική στη διάρκεια της ζωής τους. Οι γυναίκες πέφτουν θύματα βίας στον χώρο εργασίας, στο οικογενειακό περιβάλλον, αποτελούν τα κατεξοχήν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας. Η βία όμως σε οποιαδήποτε μορφή της, παραμένει βία κι έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί περισσότερους θανάτους ή αναπηρίες από ότι οι ασθένειες και τα τροχαία ατυχήματα μαζί. Στην Ελλάδα, οι έρευνες και τα πρώτα στοιχεία των Συμβουλευτικών Κέντρων για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, δείχνουν ότι τα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί δραματικά αφού η οικονομική κρίση λειτουργεί ως ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας, χωρίς να αφήνει απέξω τις γυναίκες της περιοχής μας.

Η εξάλειψη ή τουλάχιστον η μείωση της βίας εναντίον των γυναικών, απαιτεί την κινητοποίηση όλων μας. Απαιτεί την στήριξη όχι μόνο της κοινωνίας των πολιτών αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Γιατί το πρόβλημα ξεκινά από την οικογένεια, προσβάλλει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των γυναικών, επεκτείνεται όμως άμεσα στην κοινωνία και διαβρώνει τους θεσμούς της. Είναι πρόβλημα όλων μας.

Στο πλαίσιο λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών, η Ένωση Γυναικών Ελλάδας-παράρτημα Αιγίου, συμμετέχει μαζί με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αιγιαλείας και τη νεοσύστατη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) , τη ΔΗΚΕΠΑ και άλλους φορείς, στην καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, που θα πραγματοποιηθεί στο Αίγιο (Πλατεία Αγίας Λαύρας) την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, από ώρα 10.00 το πρωί έως 13.00 το μεσημέρι, καλώντας όλους και όλες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, λέγοντας ΟΧΙ σε κάθε μορφής έμφυλης βίας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης εκτός από την άμεση ενημέρωση του κοινού, θα διανεμηθεί δωρεάν έντυπο ενημερωτικό υλικό, με χρήσιμες πληροφορίες για τις διάφορες μορφές της βίας στη σύγχρονη κοινωνία καθώς και για τις υφιστάμενες συμβουλευτικές κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, που εδρεύουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα στην Πάτρα.

Το μήνυμα «δεν είσαι η μόνη – δεν είσαι μόνη», είναι αναγκαίο να φτάσει σε κάθε γυναίκα της περιοχής μας, που υποφέρει σιωπηλά και χρειάζεται την ενημέρωση και την εξειδικευμένη βοήθεια της Πολιτείας, ώστε να υπερβεί την εσωστρέφεια αυτής της μοναξιάς και, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία, να απευθυνθεί στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας (Κανακάρη 101β) για δωρεάν υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Νομικής Υποστήριξης ή στην τηλεφωνική γραμμή 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σπάζοντας τη σιωπή της. Σήμερα υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα για παραμονή των γυναικών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία και των παιδιών τους, στον Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Πατρέων.

 

Από τη Διοικούσα Επιτροπή

Της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας-παράρτημα Αιγίου