Απόφαση-βόμβα ΣτΕ: Ακυρώνονται οι έλεγχοι της λίστας Λαγκάρντ

Με απόφαση βόμβα το ΣτΕ ακυρώνει όλους τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί μέχρι τώρα σε φορολογουμένους της λίστας Λαγκάρντ, καθώς και το «πάγωμα» των ελέγχων που απομένουν να πραγματοποιηθούν στα λοιπά πρόσωπα τα οποία περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”.

Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του εσωτερικού δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία» στα οποία μπορούν να βασιστούν οι φορολογικές αρχές για να παρατείνουν την προθεσμία παραγραφής του ελεγκτικού δικαιώματος του Δημοσίου από τα 5 στα 10 έτη και ως εκ τούτου οι υποθέσεις που ελέγχθηκαν με βάση αυτή τη λογική είχαν ήδη παραγραφεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνει στοιχεία για 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα με επενδυτικές μερίδες στην ΗSBC στη Γενεύη της Ελβετίας από τον Νοέμβριο του 2005 έως και τον Φεβρουάριο του 2007.

Όπως διαπιστώθηκε το 2013 από τους οικονομικούς εισαγγελείς, οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν επαρκούσαν για τη διενέργεια των ελέγχων, καθώς δεν ήταν δυνατή η ταυτοποίηση όλων των προσώπων σε επίπεδο ΑΦΜ ή δεν υπήρχαν ποσά ή ήταν αδύνατο να προσδιοριστούν η φορολογητέα ύλη και ο χρόνος κτήσης αυτής ή και επειδή ήταν αδύνατη η απόδειξη του προσώπου/πελάτη ως κατόχου ή πραγματικού δικαιούχου των επενδυτικών μερίδων.

Ωστόσο, η λίστα Λανγκάρντ αποτέλεσε το έναυσμα για τον έλεγχο των 1.727 φυσικών και νομικών προσώπων που τελικά ταυτοποιήθηκαν από τη λίστα σε επίπεδο ΑΦΜ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος