Ευρωπαϊκή διημερίδα για τη διαφθορά στην Πάτρα

2017.11.16 @ Ευρωπαϊκή Ημερίδα για την καταπολέμηση της Διαφθοράς

«Μεθοδολογία ερευνών για την διαλεύκανση αδικημάτων Διαφθοράς και Οικονομικών εγκλημάτων», είναι ο τίτλος του διήμερου Εκπαιδευτικού Προγράμματος που πραγματοποιείται στην Πάτρα και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Έχουμε έναν περιφερειακό στόχο. Την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο στόχος αυτός συμπίπτει και με τον εθνικό στόχο» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Η διαφθορά δεν είναι μόνο θέμα κόστους. Δεν το αντιμετωπίζουμε μόνο ως οικονομικό έγκλημα. Η διαφθορά υπονομεύει την πολιτική και τρώει τις σάρκες του δημοκρατικού μας συστήματος. Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μείζον θέμα που αφορά τη Δημοκρατία, την αξιοπιστία της πολιτικής και το μέλλον μας».

Εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς η Αναστασία Ματέλλα, αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υποστήριξη της αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος. «Η δράση που διεξάγεται στην Πάτρα έχει σαν αντικείμενο τη μεθοδολογία των ερευνών για τη διαλεύκανση αδικημάτων διαφθορών και οικονομικών εγκλημάτων» εξήγησε και πρόσθεσε: «Επικεντρώνεται, όπως και τα επερχόμενα σεμινάρια, στην εμβάθυνση και την ενίσχυση του έργου των ελέγχων και των ερευνών μέσω ανταλλαγής θεωρητικών απόψεων, επισκόπησης νομολογίας, μεταφοράς τεχνογνωσίας ευρωπαϊκών και διεθνών καλών πρακτικών. Διαπραγματεύεται μεταξύ άλλων ζητήματα διενέργειας χρηματοοικονομικών ερευνών, ανάρτησης περιουσιακών στοιχείων και νομιμοποίησης εσόδων από επαγγελματικές δραστηριότητες».

Το σεμινάριο φιλοξενείται στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Διεξάγεται από τη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ) σε συνεργασία με το Φινλαδικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο HAUS, την Υπηρεσία Στήριξης Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SRSS). Συμμετέχουν υπάλληλοι του Δημόσιου τομέα, διοικητικοί υπάλληλοι, επιθεωρητές και ελεγκτές των αντίστοιχων Σωμάτων Δικαστών, Εισαγγελέων και Δικαστικών υπαλλήλων, Αστυνομικοί και προανακριτικοί υπάλληλοι , στελέχη του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κ.α.

Πρόκειται για τον τέταρτο κύκλο κατάρτισης. Έχουν προηγηθεί τρία επίπεδα κατάρτισης στα οποία συμμετείχαν 1040 ωφελούμενοι.

Αντίστοιχα προγράμματα πραγματοποιούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Οι επόμενες θεματικές ενότητες των σεμιναρίων αφορούν στο σύστημα ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης και στη σχέση του Αθλητισμού με τη διαφθορά.

 

Βίντεο με την εναρκτήρια ομιλία του Περιφερειάρχη στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=DUL1BNJ_Yzw

Βίντεο με στιγμιότυπο από τις εργασίες στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=tHzwahIlrLQ