ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: “Ο Απόστολος Ανδρέας και η Πάτρα”

Η πόλη μας είναι στενά συνδεδεμένη με τον Ιδρυτή της Εκκλησίας της, τον Απόστολο Ανδρέα. Σημείο αναφοράς της Πάτρας, αποτελεί ο παλαιός Ναός με τον τάφο του Αγίου και ο νέος Ιερός Ναός του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέα με τη Τιμία Κάρα  και τον σταυρό του μαρτυρίου του.

Η Πάτρα είχε τις προϋποθέσεις να αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο ως η πόλη του Αποστόλου Ανδρέα και να αναπτύξει τον θρησκευτικό και Προσκυνηματικό τουρισμό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος,  από το έτος 2005 που ανέλαβε τα ηνία της τοπικής Εκκλησίας, πραγματοποίησε  αξιόλογες πρωτοβουλίες και ανάδειξε το μεγάλο πνευματικό θησαυρό της πόλης του Αγίου Ανδρέα.

Αναβάθμισε τα Πρωτοκλήτεια. Οι εκδηλώσεις που οργανώνονται προς τιμή του Πολιούχου αποτελούν, λόγω της  ποιότητας και του υψηλού πολιτιστικού επιπέδου τους, πόλο έλξης χιλιάδων Ελλήνων και ομόδοξων ξένων προσκυνητών. Από το διορθόδοξο συνέδριο, τη συναυλία η οποία διεξάγεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς έως τη φωτογραφική έκθεση η καρδιά της Πάτρας θα χτυπά στον Άγιο της.

Ανέπτυξε σχέσεις με τις ομόδοξες χώρες.  Με τη χρήση των Ιερών Αποδημίων, όπως του Σταυρού του Μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα σε μεγάλες πόλεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας καθώς και της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου στην Ρουμανία και τις αντίστοιχες Ιερές αποδημίες λειψάνων από την Ρωσία στην πόλη μας, όπως των Ιερών λειψάνων του Αγίου Λουκά του Ιατρού και του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ. Ο διακεκριμένος Ιεράρχης κ. Χρυσόστομος, προσπαθεί να αναδειχτεί η Πάτρα σε Παγκόσμιο Κέντρο Θρησκευτικού προσκυνήματος.

Όλοι μας οφείλουμε να συστρατευτούμε με τον αγώνα αυτόν για την πρόοδο της πόλης μας. Η τοπική εκκλησία των Πατρών προχωρά μπροστά, μας δείχνει τι σημαίνει εξωστρέφεια και πρόοδος για τη περιοχή. Είναι απαραίτητο να την ακολουθήσουμε και να διδαχθούμε από τη μεθοδικότητα, τη πίστη και την αποτελεσματικότητα του Ιεράρχη μας.

Ανδρέας Κατσανιώτης 

Βουλευτής Ν.Δ. Αχαΐας