Λήγει αύριο η προθεσμία για τα αδήλωτα εισοδήματα

Λήγει αύριο οριστικά η προθεσμία για την υπαγωγή φυσικών προσώπων και εταιρειών στις ρυθμίσεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών. Οι ρυθμίσεις επιτρέπουν σε όσους φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις για πάσης φύσεως φόρους, κατά τα έτη 2001 έως και 2016 να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις κερδίζοντας σημαντικές μειώσεις στους πρόσθετους φόρους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς επίσης και απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για τη διάπραξη αδικημάτων μεγάλης φοροδιαφυγής.

Πάντως, με απόφαση που υπέγραψε και εξέδωσε στις 3 Νοεμβρίου ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής (την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1165/2017) προβλέπεται ότι θα τίθενται εκτός των ρυθμίσεων για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών και θα χάνουν τα ευεργετήματα των εν λόγω ρυθμίσεων όσοι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει ήδη ή επιθυμούν να υποβάλουν μέχρι αύριο δηλώσεις με βάση τις διατάξεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016, αλλά εκδόθηκαν σε βάρος τους αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις για τα λεγόμενα «βασικά αδικήματα» του ν. 3691/2008 για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τρομοκρατικές πράξεις, παθητική ή ενεργητική δωροδοκία, δωροληψία, σωματεμπορία, ηλεκτρονική απάτη, διακίνηση ναρκωτικών, αρχαιοκαπηλία κ.λπ.), εκτός των αδικημάτων φοροδιαφυγής. Η απώλεια των ευεργετημάτων των ρυθμίσεων του ν. 4446/2016 δεν θα επέρχεται εφόσον ο φορολογούμενος αποδείξει ότι τα ποσά που περιλαμβάνονται στη δήλωση οικειοθελούς αποκάλυψης δεν προέρχονται από το έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκε με αμετάκλητη απόφαση κατά τα ανωτέρω.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι σήμερα έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 περίπου 100.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν αποκαλύψει κεφάλαια που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ. Οι φόροι που βεβαιώθηκαν στους φορολογούμενους αυτούς υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

 Εντατικοποίηση των ελέγχων από τις ΔΟΥ 

Από την επόμενη μέρα της λήξης της προθεσμίας υπαγωγής στις ρυθμίσεις για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, δηλαδή από την 16η Νοεμβρίου και μετά, τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι ΔΟΥ θα χρειαστεί να εντατικοποιήσουν τους ρυθμούς διενέργειας φορολογικών ελέγχων δίδοντας απόλυτη προτεραιότητα σε φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στις 31-12-2017.

Συγκεκριμένα, θα απαιτηθεί να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος της χρήσης του 2011, για τις οποίες η πενταετής περίοδος παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς επίσης και σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος της χρήσης του 2006, για τις οποίες έχουν στη διάθεσή τους «συμπληρωματικά στοιχεία» για φοροδιαφυγή τα οποία δεν υπήρχαν πριν από την πάροδο της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής της συγκεκριμένης χρήσης.

naftemporiki.gr