Βενεζουέλα: Στον «πάγο» η χρεοκοπία – η Μόσχα αναδιαρθρώνει χρέος

Σε μια κίνηση με πολιτική χροιά, εν μέσω ασφυκτικών οικονομικών πιέσεων στο Καράκας, η Μόσχα αναμένεται να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας, βάσει της οποίας θα παραταθεί κατά 10 χρόνια η περίοδος αποπληρωμής του. Την ίδια ώρα, ωστόσο, πιο σημαντική θεωρείται η αναβολή της απόφασης για το αν χρεοκόπησε η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, μετά την δήλωση ομολογιούχων πως η κρίσιμη δόση των $1.1 δισ. είναι καθοδόν.

Ομολογιούχοι ανέφεραν ότι το αμερικάνικο αποθετήριο DTC επιβεβαίωσε πως η PDVSA έκανε καθυστερημένα πληρωμή 1,1 δισ. δολαρίων και τα χρήματα αναμένεται να φθάσουν στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, όπως μεταδίδουν οι FT.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα η διορία, βάσει των συζητήσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές (Μόσχα – Καράκας), για την υπογραφή της συμφωνίας αυτής είναι η 15η Νοεμβρίου

Προκειμένου να ισχύσει η συμφωνία αυτή η Βενεζουέλα θα πρέπει να πληρώσει στη Ρωσία ένα σημαντικό ποσό ως το τέλος του 2017. Επίσης θα πρέπει να πληρωθούν οι Ρώσοι εξαγωγείς για τα προϊόντα που έχει ήδη λάβει η Βενεζουέλα.