Bloomberg: Σε κίνδυνο επενδύσεις 11 δισ. σε Ελληνικό και Σκουριές

Στο ζήτημα των επενδύσεων στην Ελλάδα και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα projects σε Ελληνικό και Σκουριές αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως τονίζει το Bloomberg, δυο από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα- συνολικής αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ- έχουν «κολλήσει» στη γραφειοκρατία και σε νομικά θέματα, δεδομένο που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να προσελκύσει τις επενδύσεις που θέλει απεγνωσμένα, για να πετύχει την οικονομική της ανάκαμψη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Lamda Development, που διαχειρίζεται το project του Ελληνικού, τη μεγαλύτερη real estate επένδυση στη χώρα, ανακοίνωσε χθες πως η συνεχής έγερση νέων εμποδίων δημιουργεί κλίμα αέναης και ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης, διαρρηγνύει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και εγείρει πολλαπλά και εύλογα ερωτήματα για πολλά ζητήματα.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μόλις μία μέρα, αφότου η καναδική εταιρεία Eldorado Goldανακοίνωσε ότι προχωρά σε νομικές ενέργειες κατά της Ελλάδας για την αποτυχία της να εκδώσει τις άδειες της εταιρείας, που απαιτούνται για το έργο στις Σκουριές.

Όπως τονίζει το Bloomberg, αυτές οι καθυστερήσεις έρχονται καθώς η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα προσπαθεί να προσελκύσει τις αναγκαίες επενδύσεις για να αναζωογονήσει μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί πάνω από 25% από την αρχή της ευρωπαικής κρίσης χρέους, ενώ το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα ξεπερνά το 20%.

Το ΑΕΠ προβλέπεται να «τρέξει» φέτος με ρυθμό 1,6%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν και του Υπουργείου Οικονομικών. Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί στο 2,5% το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση «δεν έχει πολλά να πει» για τα τα δυο projects μετά τις τελευταίες ανατροπές, σημειώνει το Bloomberg.