Φυτοπροστασία, προστασία του εδάφους και διεθνές εμπόριο, θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 6 Νοεμβρίου

Θέματα που αφορούν την χρήση φυτοπροστατευτικών, την αειφόρο διαχείριση του εδάφους, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο και η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να «ανοίξει» νέες αγορές για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ, θα είναι τα βασικά θέματα συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 6/11/2017, υπό την προεδρία του κ. Tarmo Tamm, υπουργού Αγροτικών Υποθέσεων της Εσθονίας. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την έκθεσή της σχετικά με τα Εθνικά Σχέδια Δράσης (ΕΣΔ) των κρατών μελών και την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας (2009/128/ΕΚ) για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά την εκπαίδευση των χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τον έλεγχο του αεροψεκασμού, τον έλεγχο του χειρισμού και της αποθήκευσής τους και τη μείωση της χρήσης τους σε συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο επισημαίνονται και τα «κενά», ιδίως όσον αφορά την αξιολόγηση της χρήσης της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (IPM) και τη συλλογή και χρήση των πληροφοριών. Μία από τις κύριες ελλείψεις που επισημάνθηκαν στην έκθεση είναι η απουσία συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων. Οι Υπουργοί θα κληθούν να απαντήσουν στις ακόλουθες ερωτήσεις:
1) Ποια μέτρα θεωρούν ότι είναι τα πιο σημαντικά και αποτελεσματικά για την επίτευξη των στόχων της σχετικής Οδηγίας;
2) Ποια πρόσθετα μέτρα θεωρούν ότι είναι απαραίτητα να εφαρμοστούν;

Αειφόρο διαχείριση του εδάφους
Θα συζητηθούν τα αποτελέσματα του συνεδρίου με θέμα «έδαφος για βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και υπηρεσίες οικοσυστήματος», που έγινε στο Ταλίν, στις 4 και 6 Οκτωβρίου 2017. Στο συνέδριο υπογραμμίστηκε η σχέση μεταξύ της βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους και της γεωργικής παραγωγής. Οι Υπουργοί θα κληθούν να απαντήσουν στις ακόλουθες ερωτήσεις:
1) πώς θα διατηρηθεί το σημερινό υψηλό επίπεδο γεωργικής παραγωγής, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους και ποια πολιτικά μέτρα είναι απαραίτητα για την επίτευξη αυτού του στόχου;
2) ποιες είναι οι καλύτερες στρατηγικές για την προστασία των γεωργικών εδαφών;

Διεθνές εμπόριο
Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων και τη δέσμευσή της να ανοίξει νέες αγορές για την προώθησή τους. Ιδιαίτερη αναφορά θα δοθεί στις διαπραγματεύσεις με το ΠΟΕ, το Μεξικό και την ομάδα κρατών της Mercosur. Οι Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το διεθνές εμπόριο, τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ και τις επιπτώσεις που έχουν στον αγροτικό κλάδο.

Άλλα θέματα
Ακόμη θα συζητηθούν τα αποτελέσματα της Συνόδου της Μπρατισλάβα, που έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, για την ποιότητα των τροφίμων. Επίσης θα αναλυθούν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της ομάδας των κρατών του Visegrad και της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, που έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τα βιοκαύσιμα αλλά και την συνεχιζόμενη πρωτοβουλία BIOEAST στον τομέα της γεωργίας, της υδατοκαλλιέργειας και της δασοκομίας στη βιομηχανία.