Ρομποτικό σμήνος μηχανημάτων σποράς παρουσίασε η Fendt στην Agritechnica

Το νέο σύστηµα ροµποτικών σπαρτικών MARS αναµένεται να αποτελέσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέµατα της έκθεσης Agritechnica (12-18 Νοεµβρίου), µε την εταιρεία Fendt που έτρεξε το πρότζεκτ να αναµένεται µάλιστα να λάβει και µετάλλιο καινοτοµίας για το έργο της.

Το σύστηµα αυτό λειτουργεί ως εξής: Το σµήνος των µικρών ροµπότ που απαρτίζουν το σύστηµα λαµβάνει πληροφορίες από ένα «σύννεφο» δεδοµένων, για τις εργασίες σποράς καλαµποκιού. Η διαχείριση δορυφορικών δεδοµένων στο «σύννεφο» επιτρέπει την πλοήγηση στο χωράφι όλη την ηµέρα, µε µόνιµη πρόσβαση στα δεδοµένα. Ένα στοιχείο κλειδί για το πρότζεκτ είναι η έξυπνη διαχείριση των παρατεταγµένων ροµπότ. Για παράδειγµα, το σύστηµα ροµπότ της Fendt αποτελείται από 6-12 µονάδες, που µπορούν να διατηρήσουν µία καλυπτόµενη περιοχή γύρω στα 10 στρέµµατα ανά ώρα. Αν ένα ροµπότ χαλάσει, τα µονοπάτια όλων των µονάδων αυτόµατα εκ νέου βελτιστοποιούνται, και τα υπολειπόµενα ροµπότ φροντίζουν για να τελειώσει η δουλειά. Επιπλέον, ένα µείγµα ποικιλιών σπόρου µπορεί να φυτευθεί στο χωράφι, καθώς το κάθε ροµπότ δύναται να γεµίσει µε διαφορετικό σπόρο.

Αποδοτικότητα εισροών και εδάφους

Χάρης την µπαταρία µε την οποία δυναµοδοτείται, ο ηλεκτρικός κινητήρας (γύρω στα 400 W), το χαµηλό βάρος (περίπου 50 κιλά) και την αυτόνοµη εργασία, οι εργασίες σποράς µπορούν να πραγµατοποιούνται όλο το 24ωρο, ακόµα και σε συνθήκες που τα συµβατικά µηχανήµατα τα βρίσκουν «σκούρα», λόγω για παράδειγµα του θορύβου που παράγουν ή της κατάστασης του εδάφους. Οπότε λοιπόν οι παραγωγοί έχουν στα χέρια τους ένα µηχάνηµα µε αυξηµένη ευελιξία και απόδοση. Σε συνδυασµό και µε τα µεγάλα ελαστικά, η πίεση στο έδαφος είναι σχεδόν αµελητέα (γύρω στα 200 γραµµάρια/τετραγωνικό εκατοστό).

Με στόχο να βρει πελάτες στην έκθεση
Τα ροµπότ διαθέτουν ένα µηχανικά απλό σχεδιασµό, δεν χρησιµοποιούν περίπλοκους αισθητήρες, και γι’ αυτό το λόγο είναι αρκετά ανθεκτικά. Το µικρό τους µέγεθος και το γεγονός ότι είναι ελαφριά, τα καθιστούν εύκολα στη συντήρηση ενώ το σύστηµα είναι εγγενώς ασφαλές. Η τελευταία έκδοση των ροµπότ αναµένεται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό, στην έκθεση Agritechnica, τον ερχόµενο Νοέµβριο. Οι πελάτες-στόχος της εταιρείας είναι οι οι αγροτικές επιχειρήσεις που στοχεύουν στη γεωργία ακριβείας.

Οι συζητήσεις για τις πρώτες παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει αναφέρει η Fendt, µε το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε περιοχές από Γερµανία, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία, Ελβετία, Ολλανδία και Αφρική. Σηµειώνεται πως όλοι οι πελάτες θα εξεταστούν ξεχωριστά και θα πραγµατοποιείται µαζί τους συνάντηση πριν την οριστική παραγγελία.