Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος: Το κράτος οφείλει να προστατεύει το παραγωγό

Ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος παρακολουθώντας την εξέλιξη της πορείας των προϊόντων της Αιγιάλειας, σταφίδα – ελιές – εσπεριδοειδή και πάντα δίπλα στα συμφέροντα των παραγωγών θεωρεί υποχρέωση του να κάνει κάποιες παρεμβάσεις.

Όσον αφορά τη σταφίδα έχει ζητηθεί ραντεβού με τη Διοίκηση της Π.Ε.Σ. – Α.Ε.Σ. από …10/10/2017… για την πορεία του προϊόντος (τιμή και ημερομηνία πληρωμής) καθώς η παραλαβή έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο και έχει πάει τέλος Οκτωβρίου και ακόμα δεν ξέρουν οι παραγωγοί πόσο και πότε θα πληρωθούν.

Η Διοίκηση δεν απάντησε ποτέ στο παραπάνω αίτημα του Δ.Σ. του Συλλόγου (απαξιώνοντας τους σταφιδοπαραγωγούς γιατί ίσως είναι το μοναδικό προϊόν που παραδίδεται χωρίς τιμή και ημερομηνία πληρωμής). 

Η θέση του Συλλόγου πάνω στο θέμα των εσπεριδοειδών είναι ότι το κράτος πρέπει να προστατεύει τον παραγωγό ελέγχοντας τις εισαγωγές οι οποίες φέτος πίεσαν τις τιμές προς τα κάτω με αποτέλεσμα ο παραγωγός να πουλάει σε εξευτελιστικές τιμές σε συνδυασμό με κακή διαχείριση ορισμένων καιροσκόπων οι οποίοι ασελγούν σε βάρος των προϊόντων και των ντόπιων παραγωγών φτάνοντας στο σημείο μέσα σε ένα μήνα η τιμή πώλησης να μην καλύπτει το κόστος παραγωγής. Πρώτο θέμα στις συναντήσεις με το Υπουργείο για τα εσπεριδοειδή ήταν αυτό. Πάγιο αίτημα μας, η προστασία του προϊόντος και του καταναλωτή. 

 Όσον αφορά την παραγωγή λαδιού, παρόλο που στις αρχές καλοκαιριού φαινόταν ότι η παραγωγή θα είναι ικανοποιητική, με τη χαλαζόπτωση και την παρατεταμένη ανομβρία δυστυχώς η παραγωγή θα είναι μειωμένη σε μεγάλο ποσοστό.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ήδη προγραμματίζει ραντεβού με τη Διοίκηση του Ε.Λ.Γ.Α. καθώς ο κανονισμός του δεν προβλέπει αποζημίωση για το παραπάνω θέμα αλλά και τη καθυστέρηση στην καταγραφή και ανάρτηση των ζημιών του Ιουλίου.

Και ενώ οι υποχρεώσεις των αγροτών (Ε.Φ.Κ.Α. – Ε.Ν.Φ.Ι.Α.- δάνεια κ.λ.π) αυξάνονται, δυστυχώς δεν υπάρχει πρόθεση για στήριξη και επίλυση από αρμόδιους.

Ο Σύλλογος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα συμφέροντα των Παραγωγών.