Η ξηρασία φέρνει μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Πελοπόννησο

Η φετινή ελαιοκομική παραγωγή εξελισσόταν αρκετά ικανοποιητικά στην Πελοπόννησο και η παραγωγή, κυρίως στη Μεσσηνία και Λακωνία, αναμενόταν ότι θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η παρατεταμένη όμως ανομβρία, που επικράτησε για αρκετούς μήνες (ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), είχε ως αποτέλεσμα να μην εξελιχθεί ομαλά η ελαιοποίηση και η φετινή παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι μειωμένη κυρίως στις ορεινές περιοχές. Όπως μας αναφέρουν εκπρόσωποι της αγοράς, σε αρκετές περιοχές, διακόπηκε η ανάπτυξη του ελαιοκάρπου, οι ελιές παρέμειναν πολύ μικρές, συρρικνωμένες με χαρακτηριστικά βεβιασμένης ωρίμανσης. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα και στις μη αρδευόμενες  επιτραπέζιες ελιές Καλαμών. Όσον αφορά τις τιμές για τα αγουρέλαια, ξεκίνησαν ικανοποιητικά επίπεδα και οι πρώτες δημοπρασίες έδωσαν τιμές πάνω από 4 ευρώ το κιλό.

Τιμή αγουρέλαιων
Η πρώτη δημοπρασία για πώληση αγουρελαίου, από τον Α.Σ. Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, έδωσε τιμή στα 4,60 ευρώ το κιλό.

Ακολούθησε ο Α.Σ. «Θερμασία Δήμητρα», που βρίσκεται στην Αργολίδα (Ερμιονίδα), που ολοκλήρωσε με επιτυχία την δημοπράτηση 5 τόνων φρέσκου αγουρέλαιου, συγκομιδής Οκτωβρίου 2017, με τιμή 4,30 ευρώ το κιλό (καθαρή τιμή).

«Το Δ.Σ. είναι πλήρως ικανοποιημένο, από την εξέλιξη της διαδικασίας, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι πρόκειται περί ενός νεοφώτιστου συνεταιρισμού που μετράει μόλις επτά μηνών ζωή και αποτελεί για τα μέλη του μια σημαντική εμπειρία», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος του συνεταιρισμού κ. Κωνσταντίνος Μέλλος. Από 20 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2017, αναμένεται να ξεκινήσει η συγκέντρωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου φετινής παραγωγής, το οποίο θα δημοπρατηθεί από τον συνεταιρισμό περί τα τέλη του Οκτωβρίου.

Προβλήματα από την ξηρασία
Πάντως πολλοί παραγωγοί στην Πελοπόννησο βρίσκονται σε απόγνωση, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι καρποί έχουν «σταφιδώσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Η ζημιά που έχει προκληθεί στην ελαιοκαλλιέργεια είναι αφενός ποσοτική και αφετέρου ποιοτική και συνίσταται:

  • Στην απώλεια ελαιοκάρπου λόγω πρόωρης καρπόπτωσης.
  • Στην μείωση της ελαιοπεριεκτικότητας και συνεπώς ελάττωση του παραγόμενου ελαιολάδου.
  • Στο ότι ο  ελαιόκαρπος που έχει ζαρώσει εξωτερικά είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσει το οργανικό ελάττωμα «ξερό ξύλο», το οποίο υποβαθμίζει την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.
  • Στην μεγάλη φυλλόπτωση και συνεπώς  μείωση της φυλλικής επιφάνειας
  • Στους ελαιώνες που έχουν υποστεί πρώιμη βεβιασμένη ωρίμανση και έχουν αποκτήσει έντονο μωβ χρώμα, οι μελλοντικές βροχές δεν θα αυξήσουν την ελαιοπεριεκτικότητα , αλλά μόνο το μέγεθος και το βάρους του καρπού.

Πρόκειται δηλαδή για μία δραματική καταστροφή που η ζημιά, στους μη αρδευόμενους ελαιώνες, μεσοσταθμικά ξεπερνά το 30% αλλά σε αρκετές περιοχές (ανάλογα με τη σύσταση του εδάφους, μικροκλίμα κ.λ.π.) η ζημιά αγγίζει το 60% και ορισμένα κτήματα δεν θα συγκομισθούν καθόλου.

Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Για τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή από την ανομβρία έθεσε ο γεωπόνος, Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, στη συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου 2017, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου, με σκοπό αφενός τη διεκδίκηση αποζημίωσης κατ΄ εξαίρεση από τον ΕΛΓΑ και αφετέρου την δρομολήγηση έργων υποδομής (φράγματα, λιμνοδεξαμενές, λοιπά εγγειοβελτιωτικά έργα) για την άρδευση των ελαιοδέντρων, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι γνωστό ότι η ελαιοκαλλιέργεια στηρίζει δυναμικά την τοπική οικονομία μας στην Πελοπόννησο και δυστυχώς η φετινή ξηρασία είναι διάδοχος μιας κακής περσινής χρονιάς εξαιτίας του δάκου και του γλοιοσπορίου , με επίπτωση όχι μόνο στην τοπική αγορά, αλλά και στην εθνική μας οικονομία (παράγουμε το 1/3 της εγχώριας ποσότητας ελαιολάδου)», τονίζει ο κ. Αλευράς στον ΑγροΤύπο.

Τελικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίστηκε να υπάρξει σύντομα συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, με στόχο η Περιφέρεια να δώσει στοιχεία στο ΥπΑΑΤ για να καταβληθούν αποζημιώσεις και να στηριχθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.