Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου: “Να αντικατασταθεί το σχέδιο νόμου που προβλέπει την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Αιγιάλειας”

ΑΙΤΗΣΗ του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, όπως νόμιμα εκπροσωπείται

 ΠΡΟΣ

  1. κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  2. κ. Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  3. κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (υπόψη κας Ιωάννου)

Κοιν:

  1. κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου,
  2. Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. ΕΚΧΑ

 ***

Με έκπληξη και αγανάκτηση λάβαμε γνώση το σχέδιο νόμου και την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Σύσταση Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου».

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Αιγιαλείας και το αδιανόητο να μην προβλέπεται υποκατάστημα στο υπό σύσταση κτηματολογικό γραφείο Δυτικής Ελλάδος.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμία λογική και ισοδυναμεί με τεράστια προβλήματα για τους πολίτες και ανυπέρβλητες δυσκολίες στην δρομολογούμενη κτηματογράφηση του Δήμου Αιγιαλείας.

Σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Ο Δήμος Αιγιάλειας στα Διοικητικά όρια του οποίου ευρίσκονται οι πρώην Δήμοι Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας, Διακοπτού, Ερινεού, Συμπολιτείας έχει περίπου 70.000 κατοίκους. Καταλαμβάνει έκταση 729,42 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το Υποθηκοφυλακείο Αιγιαλείας, το οποίο λειτουργεί εδώ και 150 χρόνια περίπου εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες των κατοίκων όλης της περιοχής μας.

Η μη ίδρυση υποκαταστήματος στο κτηματολογικό γραφείο Δυτικής Ελλάδος με έδρα το Δήμο Αιγιάλειας δεν έχει καμία λογική, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σ’ όλους τους πολίτες που για ένα απλό πιστοποιητικό θα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Πάτρα, διανύοντας αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων, θα δημιουργήσει προβλήματα σ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την χαρτογράφηση της περιοχής μας, καθώς θα αναγκαζόμαστε για υποβολή αιτήσεων και διαπεραίωση των σχετικών υποθέσεων να μεταβαίνουμε στην Πάτρα για υποβολή σχετικής αίτησης, έλεγχο μερίδων και έκδοσης πιστοποιητικών, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να εκδίδονται από το καθ’ ύλην αρμόδιο υποθηκοφυλακείο Αιγιαλείας.

Είναι ενδεικτικό, ότι προβλέπεται υποκατάστημα Δύμης, το οποίο έχει όρια ευθύνης 71 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 10.000 κατοίκους πληθυσμό ενώ η περιοχή της Αιγιάλειας, όπως αναφέραμε και ανωτέρω, έχει όρια ευθύνης 729,42 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 70.000 κατοίκους πληθυσμό.

Είναι πέρα από κάθε λογική να μην προβλέπεται υποκατάστημα για το Δήμο Αιγιαλείας και την ίδια στιγμή να υπάρχει πρόβλεψη για 8 υποκαταστήματα στο Νομό Ηλείας που έχει έκταση 2.618 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 159.000 κατοίκους.

Το ίδιο συμβαίνει και για το κτηματολογικό γραφείο Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη και 23 υποκαταστήματα στα οποία περιλαμβάνονται εκτάσεις και πληθυσμιακά κριτήρια πάρα πολύ μικρότερα σε σχέση με το Δήμο Αιγιαλείας.

Είναι απορίας άξιο πως ενώ η περιοχή της Ακράτας που ανήκει στα όρια του Δήμου Αιγιαλείας υπάγεται στο υπό σύσταση υποκατάστημα του Δήμου Καλαβρύτων.

Σας γνωρίζουμε, ότι ο χρόνος μετάβασης από την Ακράτα στο Υποθηκοφυλακείο Αιγίου είναι περίπου 10 λεπτά και απόσταση 20 χιλιομέτρων, ενώ η απόσταση από την Ακράτα έως στο υποθηκοφυλακείο Καλαβρύτων είναι περίπου 60 χιλιόμετρα.

Είναι αδιανόητο να υπάγεται σε υποκατάστημα άλλου Δήμου η περιοχή της Ακράτας και να μην υπάγεται στο υποθηκοφυλακείο Αιγιαλείας, το οποίο χωρίς καμία λογική και επιχείρημα δεν προβλέπεται στα υποκαταστήματα του κτηματολογικού γραφείου Δυτικής Ελλάδος.

Ο ισχυρισμός που διατυπώνεται, ότι είναι ακέφαλο δεν έχει καμία λογική και έννομη συνέπεια. Όπως προαναφέραμε το υποθηκοφυλακείο Αιγιαλείας είναι από τα παλαιότερα στην Χώρα, πάντα υπήρχε υποθηκοφύλακας και τα τελευταία έτη μετά την συνταξιοδότηση της υποθηκοφυλάκου χρέη αντ’ αυτής ασκεί συμβολαιογράφος.

Η μη αντικατάσταση της υποθηκοφυλάκου είναι θέμα που άπτεται του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση με την προωθούμενη δομή των κτηματολογικών γραφείων δεν ασκεί καμία επιρροή ποιος ασκεί χρέη υποθηκοφύλακα αφού είναι αυτονόητο ότι μετά την νέα διάρθρωση θα αλλάξει και η οργανωτική δομή.

Τα υποκαταστήματα πρέπει να γίνουν με αποκλειστικό γνώμονα την έκταση και τα πληθυσμιακά κριτήρια της κάθε περιοχής.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε με βάση τα ανωτέρω, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποκατάστημα Αιγιαλείας στο κτηματολογικό γραφείο Δυτικής Ελλάδος.

Παρακαλούμε άμεσα όπως αποκαταστήσετε έγκαιρα την ως άνω τεράστια παράλειψη και ζητάμε όπως:

  1. Προβλεφθεί υποκατάστημα Αιγιαλείας στο προωθούμενο νομοσχέδιο που να έχει αρμοδιότητα την περιοχή Αιγιαλείας Ερινεού.
  2. Να έχει αρμοδιότητα, όπως είναι αυτονόητο στην περιοχή της Ακράτας το υποκατάστημα του κτηματολογικού γραφείου Αιγιαλείας, αφού ο τέως Δήμος Ακράτας συγχωνεύτηκε με τον Ν.3852/10 στον νυν Δήμο Αιγιαλείας.

Παρακαλούμε άμεσα για τις ενέργειές σας, ως προς την ανωτέρω κατεύθυνση, αφού η παράλειψη της ίδρυσης του υποκαταστήματος Αιγιαλείας είναι πέρα από κάθε λογική και σαφέστατα δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα σ’ όλους τους κατοίκους της Αιγιάλειας.

 

Αίγιο, 13 Οκτωβρίου 2017

Εκ του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

 

Γεώργιος Ι. Μπέσκος