Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου “ΤΟ ΑΓΟΣ” της Αιγιώτισσας Μαρίας Λιόπα – Μποδιώτη

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου το βράδυ του Σάββατου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πρώτου πονήματος – νουβέλα της Αιγιώτισσας Μαρίας Λιόπα – Μποδιώτη, “ΤΟ ΑΓΟΣ”.

Την παρουσίαση της νουβέλας έκανε ο εκπαιδευτικός – σκηνοθέτης κ. Κώστας Κλάγκος, ο οποίος ανέλυσε στο κοινό, τι σημαίνει νουβέλα, λέγοντας ότι είναι αφηγηματικό είδος της λογοτεχνικής πεζογραφίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη συντομία στην έκταση, η οποία κυμαίνεται μεταξύ του συντομότερου διηγήματος και του εκτενέστερου μυθιστορήματος και παράλληλα από τον ρεαλισμό του ύφους του και την ύπαρξη συγκεκριμένης πλοκής.

Κατόπιν μίλησε για το “ΑΓΟΣ” που είναι και ο τίτλος του βιβλίου,  που στην αρχαιότητα σήμαινε μίασμα, κατάρα, οργή Θεού, έχοντας την σημερινή έννοια της αμαρτίας.

Η συγκεκριμένη νουβέλα, 96 σελίδων, αναφέρεται σε μια ηρωίδα τη Γιαννούλα που αγωνίζεται με πάθος να επιβιώσει σε έναν ταραγμένο κόσμο. “Η ζωή όμως θα την πάει εκεί που θέλει. Μήπως όλους μας, δεν μας πάει η ζωή εκεί που θέλει;” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν ο Ανδρέας Αναγνωστόπουλος και η Ελένη Κλάγκου.

Στην ομιλία της, η συγγραφέας κ. Μαρία Λιόπα – Μποδιώτη, ανέφερε ότι το όλο εγχείρημα ήταν εικόνες και περιγραφές που είχε από την παιδική της ηλικία, που άκουγε από συγγενείς και φίλους στο χωριό και που κάποια στιγμή θέλησε να τις αποτυπώσει και τις βγάλει προς τα έξω. Συγκεκριμένα ανέφερε:

– “Η ιστορία μου είναι μια αληθομυθία. Τα γεγονότα που περιγράφω, είναι μαζωχτάρια αφηγήσεων και μπορεί να μη συνέβησαν όλα στους ίδιους ανθρώπους ή στον ίδιο χώρο, όμως συνέβησαν και σημάδεψαν τις κατοπινές ζωές κάποιων ανθρώπων. Πάει καιρός που συλλαμβάνω το νου μου να τα επεξεργάζεται και εκείνο που με έκανε να τα καταγράψω, είναι η απειλή της λήθης, γιατί η ταυτότητά μας δεν είναι μόνο όσα θυμόμαστε, αλλά και όσα η ψυχή μας αρνείται να θυμηθεί”.

Η συγγραφέας, εργάστηκε περίπου έξι μήνες για να τελειώσει το συγκεκριμένο της εγχείρημα και  στο βιβλίο αναφέρει : “Το αφιερώνω στον Πατέρα μου, που με έμαθε να αγωνίζομαι και στη Μάνα μου, που με έμαθε να υπομένω. Μα πιο πολύ στον πατέρα της Σπύρο, που μια σφαίρα στις 12 Αυγούστου του ΄34 δεν την άφησε να τον γνωρίσει”.

Το κοινό φάνηκε να ενθουσιάζεται και να κεντρίζεται το ενδιαφέρον του από τα όσα προλόγησαν οι ομιλητές και απηύθυνε ερωτήσεις προς την κ. Λιόπα η οποία απάντησε σε όλους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν για το “Χαμόγελο του Παιδιού” στο Αίγιο , όπου παρούσα ήταν και εκπρόσωπος από τον Οργανισμό, η οποία αναφέρθηκε στις ανάγκες και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σπίτια του “Χαμόγελου” και συνεχάρη την κ. Λιόπα για αυτήν της την πρωτοβουλία.

Το βιβλίο εκτυπώθηκε στο Αίγιο στο τυπογραφείο “TypOffset” Ευφροσύνης και Μαρίας Στιβαχτοπούλου.

Η βραδιά έκλεισε με τους φίλους και τους συγγενείς της κ. Λιόπα που παραβρέθηκαν από την Αθήνα, την Κρήτη αλλά και το Αίγιο, να ζητούν από τη συγγραφέα μια αφιέρωση για το “ΑΓΟΣ” που πλέον κοσμεί τις βιβλιοθήκες μας.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ