Πρεμιέρα στα περυσινά επίπεδα κάνει σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης

Με τις τιμές λιανικής να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα στα οποία ξεκίνησε και λίγο κάτω από εκείνα στα οποία έκλεισε πέρυσι η σεζόν, δηλαδή γύρω στα 93 – 95 λεπτά το λίτρο για την Αττική και για μεγάλες παραδόσεις, κάνει σήμερα πρεμιέρα η νέα περίοδος πετρελαίου θέρμανσης.

Πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου η αγορά είχε ανοίξει με το πετρέλαιο πάλι στα 93 λεπτά και οι διακυμάνσεις ήταν μικρές, κλείνοντας στο τέλος στα 97 λεπτά. Για εφέτος οι εκτιμήσεις των στελεχών του κλάδου, εταιρειών πετρελαιοειδών, διανομέων και πρατηριούχων, συγκλίνουν ότι η νέα περίοδος του καυσίμου θα ξεκινήσει επίσης ομαλά και οι πιθανότητες για μεγάλες ανατροπές στην πορεία είναι μικρές.

Το ζήτημα ωστόσο που μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης από τα νοικοκυριά, είναι οι αναμενόμενες αλλαγές στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Εδώ υπάρχει αβεβαιότητα για τους δικαιούχους και για το ποσό που θα δικαιούνται, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το βέβαιο είναι ότι οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για επίδομα θέρμανσης θα περιοριστούν φέτος κατά το ήμισυ και θα διαμορφωθούν στα 55 εκατ. ευρώ έναντι 110 εκατ. ευρώ πέρυσι. Μένει να διευκρινιστεί εάν θα αναπροσαρμοστούν το ύψος του επιδόματος (25 λεπτά το λίτρο πέρυσι) ή τα κριτήρια για τους δικαιούχους ή ακόμη και τα δύο σκέλη της εξίσωσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μείωση της συνολικής κρατικής δαπάνης για επίδομα θέρμανσης αναμένεται να δυσκολέψει περαιτέρω τα νοικοκυριά και να περιορίσει την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, επηρεάζοντας αρνητικά και τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Αντίθετα, ο βασικός ανταγωνιστής των υγρών καυσίμων, το φυσικό αέριο, αποκτά ευρύτερο πλεονέκτημα και δεν είναι τυχαίο ότι διεισδύει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία όλο και περισσότερο. Το φυσικό αέριο κυμαίνεται σε τιμές χαμηλότερες από 30% έως 40% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, οπότε και συμφέρει η χρήση του για όσους βέβαια βρίσκονται σε δίκτυο διανομής.

Η θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, την οποία έχει στείλει με επιστολή στην κυβέρνηση είναι να μειωθεί δραστικά ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, δεδομένου ότι η αύξησή του δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα και ταυτόχρονα στέρησε από τα νοικοκυριά το αγαθό της θέρμανσης.