Στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ρίχνει το μπαλάκι η κυβέρνηση για τους παράτυπα διαμένοντες αλλοδαπούς εργάτες γης

Στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ρίχνει το μπαλάκι η κυβέρνηση για την απασχόληση αλλοδαπών εργατών γης που μένουν στη χώρα «χωρίς χαρτιά». Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων κ. Γιώργος Παπαβασίλης, «ακόμη δεν έχει γίνει η σχετική λίστα που να αναφέρει την αναλογία των εργατών γης που μπορούν να απασχολούν οι αγρότες σε σχέση με τα στρέμματα και τα είδη καλλιέργειας που καλλιεργούν». Η προηγούμενη εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ήταν ελλιπής, αφού είχαν βάλει μόλις 2 – 3 είδη κηπευτικών. Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαβασίλης «εμείς καλλιεργούμε πάνω από 16 είδη κηπευτικών. Μετά από μεγάλες «πιέσεις» που κάναμε προς το Υπουργείο αποφασίστηκε ότι ο υπολογισμός θα γίνει ξεχωριστά από τις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (Αττικής, Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Αιγαίου, Κρήτης, Μακεδονίας – Θράκης)».

«Ουσιαστικά δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ αυτή η διαδιακασία», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων. «Είναι πολύ δύσκολο και πολύ χρονοβόρο να πρέπει να βγάζει τα στοιχεία για την κάθε καλλιέργεια».

Θυμίζουμε ότι η νομοθεσία αναφέρει ότι για την αποφυγή καταστρατηγήσεων, κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών εργατών, όσων δικαιολογεί το είδος της καλλιέργειάς του και η καλλιεργούμενη έκταση.

Αυτή η καθυστέρηση δεν διευκολύνει τους αγρότες να δίνουν νόμιμα αμοιβή και ασφάλιση στους αλλοδαπούς εργάτες γης που δουλεύουν ήδη με μαύρη εργασία και έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν οι παραγωγοί να δικαιολογούν τις αμοιβές σαν έξοδα. Όμως και το κράτος χάνει χρήματα. Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαβασίλης στον ΑγροΤύπο, «μόνο από τον συνεταιρισμό Μεγάρων έχουμε 70 παράτυπα διαμένοντες εργάτες γης, με 25-30 ευρώ μεροκάματο ο καθένας φτάνουν στα 63.000 ευρώ το μήνα. Για έξι μήνες μιλάμε για 378.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, υπολογίζεται ότι εάν δηλωθούν κανονικά τα μεροκάματα που πληρώνονται σήμερα σε παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς, ο αγροτικός κόσμος, συνολικά, θα μπορέσει να δικαιολογήσει ετήσια έξοδα κοντά στο 1 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα μειώσει το δηλούμενο φορολογικό εισόδημα κατά αντίστοιχο ποσό.

Σταύρος Παϊσιάδης
agrotypos.gr