Οι παγκόσμιες δαπάνες για Πληροφορική θα φτάσουν τα $3,7 τρις το 2018

Με θετικό πρόσημο αναμένεται να κλείσει φέτος η αγοράς Πληροφορικής, αποδεικνύοντας ότι, παρά τη διεθνή οικονομική αστάθεια, ο κλάδος παραμένει ένας από τους καταλύτες της παγκόσμιας ανάπτυξης. Οι θετικοί ρυθμοί θα διατηρηθούν και το 2018, με την παγκόσμια αγορά ΙΤ να ενισχύει περαιτέρω τη δυναμική της την επόμενη χρονιά.

Η διεθνής αγορά αναμένεται να κινηθεί ανοδικά κατά 4,3% το 2018, έναντι ετήσιας ανάπτυξης 3,3% που αναμένεται για φέτοςΣυγκεκριμένα, το 2017 οι παγκόσμιες δαπάνες για την Πληροφορική αναμένεται να διαμορφωθούν σε $3,508 τρις, καταγράφοντας ανάπτυξη 3,3% έναντι του προηγούμενου έτους. Οι αναλυτές τοποθετούν τον πήχη ακόμη υψηλότερα για το 2018, εκτιμώντας ότι η αγορά θα ενισχυθεί εκ νέου, αυτή τη φορά κατά 4,3% σε σχέση με το 2017, φθάνοντας – σε απόλυτα μεγέθη – τα $3,7 τρις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Gartner, οι τομείς του Επιχειρηματικού Λογισμικού (Enterprise Software), των Συσκευών και των Υπηρεσιών Πληροφορικής (IT Services) θα είναι τόσο το 2017, όσο και το 2018, εκείνοι που θα δουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης. Ο κλάδος του Enterprise Software εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί σε αξία κατά 8,5% το 2017 και κατά 9,4% το 2018 και θα είναι εκείνος ο τομέας του ΙΤ με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Ο κλάδος των Συσκευών αναμένεται, επίσης, να παρουσιάσει ανάπτυξη κατά 5,3% το 2017 και κατά 5% το 2018. Μάλιστα, ο τομέας των Συσκευών, σύμφωνα με την ανάλυση της Gartner, αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, γεγονός που οι αναλυτές αποδίδουν αφενός στην αύξηση της μέσης τιμής πώλησης στην κατηγορία των premium κινητών στις ώριμες αγορές και αφετέρου, στην αναμενόμενη ζήτηση για υπολογιστές από επιχειρήσεις, που αντικαθιστούν τις συσκευές τους με Windows 10 ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Τέλος, την τρίτη καλύτερη επίδοση σε επίπεδο ρυθμών ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα εμφανίσει ο κλάδος των Υπηρεσιών Πληροφορικής, καταγράφοντας άνοδο κατά 4% το 2017 και κατά 5,3% το 2018.

Συνολικά, όπως προκύπτει από τη σχετική ανάλυση, όλοι οι επιμέρους τομείς της αγοράς του ΙΤ θα κινηθούν θετικά τόσο όσον αφορά το 2017, όσο και την επόμενη χρονιά.

Πίνακας 1. Προβλέψεις για δαπάνες πληροφορικής, παγκοσμίως (σε δις $ΗΠΑ)

Πηγή: Gartner (Οκτώβριος 2017) 

Παράγοντες ανάπτυξης
“Το τοπίο στην αγορά Πληροφορικής αλλάζει σε παγκόσμια βάση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθούν συνδεδεμένες πλατφόρμες και νέες ροές εσόδων. Οι οργανισμοί, που δεν δημιουργούν νέα ψηφιακά επιχειρηματικά μοντέλα ή νέους τρόπους συμμετοχής, μένουν πίσω. Οι εταιρείες που δεν κινούνται ψηφιακά ταχύτερα από τους πελάτες τους θα μείνουν πίσω”, αναφέρει η Gartner στην ανάλυση της.

Οι αναλυτές της εταιρείας σχολιάζουν ότι, πλέον, “η καινοτομία, που βασίζεται στην τεχνολογία, εξελίσσεται ταχύτερα απ’ ό,τι μπορούν να ακολουθήσουν οι περισσότεροι οργανισμοί και επιχειρήσεις. Πριν καν υλοποιηθεί μια καινοτομία, δύο νέες βγαίνουν στην αγορά”. Επισημαίνουν δε ότι τα στελέχη των εταιρειών, που έχουν την ευθύνη χάραξης της ψηφιακής στρατηγικής, θα χρειαστεί να ακολουθήσουν ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης της καινοτομίας, ο οποίος θα πρέπει να μπορεί να διατηρηθεί ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον τη κάθε χώρας.