Εντός Οκτωβρίου έρχεται κούρεμα προσαυξήσεων και 120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές μέχρι 1/1/2017, μπορεί να υπάρξει και μείωση οφειλών

Εντός του Οκτωβρίου θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες και λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες να ρυθμίσουν το σύνολο των ασφαλιστικών οφειλών που εκκρεμούν, σε έως 120 δόσεις με «κούρεμα» των προσαυξήσεων. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, εξετάζει τρόπο να περιορίσει τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, με τις οποίες βαρύνεται με το νέο ασφαλιστικό, μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Έφη Αχτσιόγλου, εξετάζει σοβαρά και το ενδεχόμενο να «χαρίσει» και μέρος των ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον δοθεί το πράσινο φως από την τρόικα.

Σε δηλώσεις της η κ. Αχτσιόγλου παραδέχθηκε ότι, επειδή στο προηγούμενο σύστημα, οι εισφορές δεν υπολογίζονταν στη βάση του πραγματικού εισοδήματος των ασφαλισμένων, αλλά ενός πλασματικού, στην περίοδο της κρίσης, πολλοί ασφαλισμένοι είχαν πραγματική αδυναμία πληρωμής.

«Αυτό που έχουμε κάνει, μέχρι στιγμής, είναι, στο πλαίσιο του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, να προβλέπεται η δυνατότητα για ρύθμιση των οφειλών των ασφαλισμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι συσσώρευσαν χρέος, μέχρι 1/1/2017.

Θα βγει υπουργική απόφαση, εντός των επόμενων εβδομάδων, που θα δίνει τη δυνατότητα για μία συνολική ρύθμιση αυτού του χρέους.

Προϋπόθεση θα είναι ο ασφαλισμένος, από 1/1/2017, να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Άρα, μιλάμε για χρέος που δημιουργήθηκε, μέχρι τα τέλη του 2016. Θα υπάρξει, λοιπόν, δυνατότητα ρύθμισης έως 120 δόσεις, με κούρεμα των προσαυξήσεων και, ενδεχομένως, κούρεμα και της βασικής οφειλής» τόνισε η υπουργός.

Τόσο το υπουργείο Εργασίας όσο και το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν τώρα, πως ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών όπως λειτουργεί σήμερα, δημιουργεί «κίνητρο σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα».

Αποτέλεσμα είναι να χάνονται και φορολογικά έσοδα, γεγονός που οδήγησε το ΥΠΟΙΚ και σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την είσπραξη από το φόρο εισοδήματος τόσο για το 2017, όσο και για το 2018.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες δήλωσαν για το 2016 (στις φορολογικές δηλώσεις του 2017) συνολικό ποσό εισοδημάτων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ για το 2015 (στις φορολογικές δηλώσεις του 2016).

Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού από τους φόρους εισοδήματος των συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων και τη δημιουργία κινδύνου για μείωση των μελλοντικών εισπράξεων του ΕΦΚΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων.