Τρία πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι οπωσδήποτε στη διατροφή σου

Παίζουν ρόλο-κλειδί στο ανοσοποιητικό σου, στη λειτουργία του εγκεφάλου σου, στον ύπνο σου και σε πολλά πολλά άλλα και μάλλον ο οργανισμός σου χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες απ’ όσες λαμβάνεις από τη διατροφή σου.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο

Από τις οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β, δύο που σίγουρα γνωρίζεις είναι η Β12και η Β9 (φυλλικό οξύ). Η Β12 βοηθά στη μετατροπή των τροφών στην ενέργεια που χρειάζεσαι στις καθημερινές σου δραστηριότητες και επίσης είναι απαραίτητη για την παραγωγή μιας ουσίας που ονομάζεται μυελίνη και η οποία αποτελεί την εξωτερική «μόνωση» των νεύρων. Παράλληλα, διευκολύνει και την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 συνδέεται μεταξύ άλλων με την απώλεια μνήμης και την πνευματική σύγχυση. Από την άλλη, η βιταμίνη Β9 παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στους ενήλικες, συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πηγές

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά, το τυρί, το ψάρι, το γάλα, το γιαούρτι και το κόκκινο κρέας. Αυτό σημαίνει ότι αν ακολουθείς χορτοφαγική διατροφή σίγουρα δεν παίρνεις τις ποσότητες που χρειάζεσαι. Αντίθετα, η βιταμίνη Β9 βρίσκεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα, όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα φασόλια.

 

Βιταμίνη D

Συμβάλλει στη σκελετική υγεία και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού

Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες της βιταμίνης D είναι ότι προωθεί την απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά, επομένως δυναμώνει τον σκελετό σου και σε προστατεύει από την απώλεια οστικής πυκνότητας όσο μεγαλώνεις. Η «βιταμίνη του ήλιου», όπως αποκαλείται συχνά, είναι επίσης απαραίτητη για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό σου. Μελέτες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση και η νόσος του Crohn.

Πηγές

Βρίσκεται σε ελάχιστες τροφές και αυτές είναι το αυγό (βρίσκεται στον κρόκο του συγκεκριμένα), τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα) και τα μανιτάρια, καθώς και σε ενισχυμένα προϊόντα (π.χ. γάλα, δημητριακά, χυμός πορτοκάλι).

 

Μαγνήσιο

Διευκολύνει τον ύπνο και απαλύνει τον πόνο

Μην περιμένεις να λειτουργήσει όπως ένα υπνωτικό χάπι, θα σε βοηθήσει όμως να χαλαρώσεις και να απαλλαγείς από το άγχος που σου στερεί τον ύπνο. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι το μαγνήσιο ανακουφίζει τους αθλητές από τους μυϊκούς πόνους.

Πηγές

Θα το βρεις σε τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά, το καστανό ρύζι, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

 

Πηγή: health.com