Αρχίζει από 18 Σεπτεμβρίου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων

Αλλά οι έλεγχοι για την εφαρμογή τηςθα ξεκινήσουν από 1/1/2018

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, από τις 18 Σεπτεμβρίου θα ισχύσει κανονικά στην χώρα μας το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των γεωργικών φαρμάκων. Ωστόσο αφήνει ένα «παραθυράκι» το ΥπΑΑΤ για τις κυρώσεις, αφού μέχρι 31/12/2017 οι έλεγχοι της συνταγής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων είναι «πιλοτικοί». Ακόμη το ΥπΑΑΤ παραθέτει μια σειρά από «Ερωτήσεις – Απαντήσεις» σχετικά με τη συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων στην χώρα μας. Στο έντυπο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Η συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων είναι απαραίτητη για όλες τις προσυλλεκτικές και μετασυλλεκτικές χρήσεις των γεωργικών φαρμάκων σε όλες τις καλλιέργειες με εξαίρεση τα αρωματικά, τα ανθοκομικά και τα δασικά είδη και τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας…. για τις οποίες ισχύει η υποχρέωση τήρησης της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων».

Το παραστατικό πώλησης θα εκδίδεται σε αυτόν που αγοράζει (αποκτά κατοχή) του φυτοπροστατευτικού προϊόντος. Το πρόσωπο που εφαρμόζει το φυτοπροστατευτικό προϊόν (ψεκαστής) εάν παρέχει μόνον την υπηρεσία της εφαρμογής τους, προφανώς δεν εκδίδει στο όνομά του τιμολόγιο αγοράς φυτοπροστατευτικών προϊόντων αλλά μόνον τα σχετικά παραστατικά παροχής υπηρεσιών.

Επίσης απαντώντας στο ερώτημα αν «Συνταξιούχοι γεωπόνοι μπορούν να είναι συνταγογράφοι», τονίζεται από το ΥπΑΑΤ ότι «από τη νομοθεσία των γεωργικών φαρμάκων δεν υπάρχει κάποια σχετική απαγόρευση».

Ακόμη, σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση, δεν προβλέπεται η αναγραφή του κωδικού αγροτεμαχίου (ΟΣΔΕ) στη συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Δείτε το έντυπο ελέγχου συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου

Διαβάστε τις Ερωτήσεις – Απαντήσεις του ΥπΑΑΤ σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση