Αμβρόσιος: «Δοκιμάστε να δείτε τη… γλύκα του Θεού!»

Με θρησκευτική ευλάβεια εκατοντάδες πιστών προσήλθαν το τελευταίο διήμερο και στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Αίγιο, όπου σήμερα το πρωί τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.

Στο κήρυγμά του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο αγιόλευκτο ζεύγος, Ιωακείμ και Άννα, αλλά και στον παμμακάριστο καρπό τους, την Μαρία, που προήλθε ως προϊόν βαθειάς πίστεως και προσευχής τους προς τον Θεό. «Όταν αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας κάποιο πρόβλημα ή κάποια δυσκολία, πρέπει να ψάξουμε εμείς οι ίδιοι μήπως κάποιο δικό μας λάθος, σφάλμα, παρεκτροπή είναι η αιτία αυτού που μας βασανίζει. Αν ναι, τότε υπάρχει θεραπεία. Ποια είναι αυτή; Η Μετάνοια, η Εξομολόγηση, η συμμετοχή μας στην Θεία Ευχαριστία και κατ’ επέκταση η επανένωσή μας με τον Θεό. Το «Κύριε ελέησον» είναι η προσευχή που ακούγεται πιο συχνά στις Ακολουθίες. Αν πάλι δεν βρίσκουμε σφάλμα, τότε σκύβουμε το κεφάλι και λέμε «Κύριε, ας γίνει το θέλημά Σου», «παραδίδομαι ολόκληρος και κάνε με ό,τι θέλεις, αρκεί Εσύ να δοξάζεσαι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Και κατέληξε ως εξής: «Δοκιμάστε να δείτε την γλύκα του Θεού. Προσευχηθείτε για να σας αξιώσει ο Θεός να δείτε την γλύκα Του. Όταν την νιώσουμε, θα μπορούμε πλέον να δίνουμε τα πάντα για Εκείνον. Όταν… ερωτευθούμε τον Θεό, τότε μεταμορφωνόμαστε σε άνθρωπο του Θεού. Αυτή την… γλύκα, αυτόν τον… έρωτα μπορούμε να τα… γευθούμε μέσα από τη θλίψη και τις δοκιμασίες που μας στέλνει ο ίδιος ο Θεός. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να μην μας στέλνει τέτοιες δοκιμασίες, διότι είμαστε αδύναμοι και δεν τις αντέχουμε. Αν, όμως, μας τις στείλει, θα πρέπει να λέμε «Γενηθήτω το θέλημά Σου»! Και τότε θέλω να γνωρίζετε πως θα είμαστε κερδισμένοι. Θα πονάμε και θα χαμογελάμε! Θα μας σταυρώνουν και θα χαιρόμαστε! Διότι θα πάσχουμε από αγάπη για τον Θεό και για την αγάπη για τον Θεό!».