Χίλια ευρώ σε 1000 τυχερούς.Πώς θα γίνονται οι κληρώσεις «φορολoταρίας»

Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνουν οι πρώτες κληρώσεις της λεγόμενης «φορολοταρίας», που θα μοιράζει χρηματικά έπαθλα 1 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, μεταξύ αυτών που έχουν πραγματοποιήσει αγορές με κάρτες ή μέσω Internet.

Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει αποφασιστεί προκειμένου να δοθεί κίνητρο για τη χρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και για την καταπολέμηση, έτσι, της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών, κάθε χρόνο θα μοιράζονται 12 εκατ. ευρώ, από 1 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει το ποσό του 1 εκατ. ευρώ να μοιράζονται κάθε μήνα 1.000 τυχεροί. Υπάρχει όμως και πιθανότητα να δοθούν μεγαλύτερα ή μικρότερα ποσά, σε λιγότερους ή περισσότερους τυχερούς, αντίστοιχα.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες καθορίζονται κατόπιν συνεργασίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τις τράπεζες.

Οι τράπεζες θα αποστέλλουν κάθε μήνα το συνολικό ποσό της δαπάνης που έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικές συναλλαγές και τους ΑΦΜ που αντιστοιχούν στους συναλλασσομένους.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα αποδίδονται λαχνοί στους φορολογουμένους, ανάλογα με τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει. Ωστόσο, οι μικρού ύψους συναλλαγές δεν θα παραγνωρίζονται, καθώς σ’ αυτές θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι κρύβεται μεγάλου ύψους φοροδιαφυγή. Οι κληρώσεις κάθε μηνός θα γίνονται με βάση τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του προηγουμένου. Επομένως, η κλήρωση του Σεπτεμβρίου θα γίνει με βάση τις συναλλαγές του Αυγούστου. Οι τυχεροί λαχνοί θα αναρτώνται στο Taxisnet, απ’ όπου θα μπορούν να ενημερώνονται οι φορολογούμενοι. Οι τυχεροί θα έχουν τη δυνατότητα είτε να εισπράττουν το ποσό είτε να το συμψηφίζουν με οφειλές τους στην εφορία.

Εκτός από την ανά μήνα κλήρωση, εξετάζεται να γίνει και μία μεγάλη, η οποία θα καλύψει τις συναλλαγές του επταμήνου Ιανουαρίου -Ιουλίου και θα μοιράσει κέρδη 7 εκατ. ευρώ στους φορολογουμένους.

πηγή: Έντυπη Καθημερινή