Ζοφερό το μέλλον της στερλίνας, προειδοποιούν αναλυτές

Η βρετανική λίρα έχει ανακτήσει κάποιο momentum αφότου βυθίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδά της μέχρι σήμερα τον Ιανουάριο, ωστόσο η ανοδική της τάση δείχνει αδύναμη. Όπως προβλέπουν κάποιοι απαισιόδοξοι αναλυτές, μεγαλύτερος είναι ο πτωτικός κίνδυνος για τη στερλίνα, απ’ ότι η πιθανότητα ανόδου.

Παρότι η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 14,5% έναντι του δολαρίου από όταν η Βρετανία ψήφισε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ πέρυσι το καλοκαίρι, το νόμισμα έχει κερδίσει 3,7% έναντι του αμερικανικού μέχρι στιγμής φέτος.

Από την άλλη, μια ισχυροποίηση του δολαρίου, το οποίο έχει ενισχυθεί διστακτικά κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μήνα, επίσης εντείνει την αποδυνάμωση της στερλίνας, τόνισε ο Peter Ng, ανώτατος trader νομισμάτων στην Silicon Valley Bank.

Παράλληλα οι μακροσκελείς και έντονες διαπραγματεύσεις για το Brexit δημιουργούν πολλή αβεβαιότητα γύρω από τη λίρα και τη βρετανική οικονομία, σηματοδοτώντας έναν πτωτικό κίνδυνο που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, προειδοποιούν οι αναλυτές.

«Η στερλίνα είναι το μοναδικό από τα νομίσματα της G7 που κινδυνεύει να εμφανίσει χειρότερες επιδόσεις από το δολάριο», υπογράμμισε ο Mazen Issa, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής στην TD Securities για τα νομίσματα.

Τα οικονομικά στοιχεία υποστηρίζουν αυτή τη θέση, με «μπερδεμένα» στατιστικά να σκιαγραφούν μια ανομοιογενή εικόνα της υγείας της βρετανικής οικονομίας, στον απόηχο της διακοπής των δεσμών με το ευρωπαϊκό μπλοκ. Αυτή η αβεβαιότητα ίσως εξαλείψει τις προσδοκίες για μια άνοδο επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, εκτιμούν αναλυτές.

Πράγματι, η BoE προσέφερε μπερδεμένες ενδείξεις με τα τελευταία πρακτικά της αυτό το μήνα, σύμφωνα με τα οποία υποβάθμισε την πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2017 και 2018, αλλά παράλληλα δήλωσε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν με γρηγορότερο ρυθμό από το αναμενόμενο, δημιουργώντας σύγχυση στους επενδυτές.

Στο μεταξύ χθεσινά στοιχεία περιλαμβάνουν αμετάβλητη ανάγνωση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου σε 1,7% και χαμηλότερες επιχειρηματικές επενδύσεις το ίδιο αυτό διάστημα.

«Δεν ξέρω καν πώς να ‘διαβάσω’ τα στοιχεία που έρχονται από τη Βρετανία πλέον», σχολίασε ο Ng της SVB, αναφερόμενος στις αβέβαιες συνθήκες, προσθέτοντας πως ακόμη κι αν τα στοιχεία είναι απογοητευτικά η αδύναμη στερλίνα ωφελεί τις βρετανικές πολυεθνικές εταιρίες. Ο FTSE 100, για παράδειγμα, έχει ενισχυθεί 3,4% μέχρι στιγμής φέτος, εγείροντας το ερώτημα για το αν μια άνοδος στη στερλίνα θα μπορούσε να πιέσει το δείκτη.

Μέχρι στιγμής η αγορά ξένου συναλλάγματος έχει δείξει προτίμηση στο αφήγημα του hard Brexit. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση Μέι το έχει ρίξει στην ασάφεια γύρω από το τι είδους Brexit θα ήθελε.

Σε κάθε περίπτωση, συμμετέχοντες στην αγορά τονίζουν πως, αν η Βρετανία καταφέρει να γεφυρώσει τις «φιλοσοφικές διαφορές» της με το ευρωπαϊκό μπλοκ και να κινηθεί προς κάποια μεταβατική συμφωνία με την ΕΕ, η βρετανική λίρα θα πρέπει να διαγράψει κάποια ανοδική πορεία.

«Επιπλέον είναι δύσκολο να είσαι θετικός για τη στερλίνα λόγω του ισχυρού ευρώ», συμπλήρωσε και ο Luke Bartholomew, επικεφαλής επενδύσεων στην Aberdeen Standard Investments. Το ευρώ έχει ενισχυθεί 8,3% έναντι του βρετανικού νομίσματος από τα τέλη του 2016, ενώ έχει κερδίσει 21,3% έναντι της λίρας από το δημοψήφισμα του περσυνού Ιουλίου.