Ανατροπές στη φορολογία ακινήτων το 2018

Αλλάζει εκ βάθρων η φορολόγηση στα ακίνητα από το 2018, λόγω της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς. Οι βασικότερες αλλαγές αφορούν τις κλίμακες υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, αλλά και του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων αντέστρεψε τη σχέση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, με αποτέλεσμα το ύψος φορολόγησης των ακινήτων να είναι υψηλότερο από τις τιμές αγοράς, φαινόμενο που θα διορθωθεί ως τον Δεκέμβριο. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την προσαρμογή των τιμών, οι ανατροπές θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2018.

Με βάση το νέο σύστημα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα αλλάξουν και οι κλίμακες υπολογισμού των φόρων, καθώς και τα αφορολόγητα όρια σε ΕΝΦΙΑ και για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Σημειώνεται ότι, φέτος, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται, όπως προβλέπει και η νομοθεσία, με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου και με στόχο την είσπραξη, όπως και πέρυσι, ποσού ύψους 2,65 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη αλλαγή η οποία αναμένεται να φέρει το νέο σύστημα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται, εκτός απροόπτου, από τις αρχές του 2018, θα «χτυπήσει» τον φόρο μεταβίβασης και συγκεκριμένα τα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Το αφορολόγητο όριο για πρώτη κατοικία ανέρχεται σήμερα σε 200.000 για τον άγαμο και σε 250.000 για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Τα ανωτέρω όρια θεωρούνται ήδη από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πολύ υψηλά και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μειωθούν αισθητά.

Λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με τους παράγοντες του υπουργείου, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και στις κλίμακες και στα αφορολόγητα όρια που ισχύουν σήμερα για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, αφού με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών σχεδόν όλες οι μεταβιβάσεις θα είναι πλέον αφορολόγητες.

Παράλληλα, από το 2018 όλα αλλάζουν και στον ΕΝΦΙΑ, καθώς το νέο τεχνικό μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ των άλλων, είτε αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου, είτε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ή συνδυασμό και των δύο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι εισπράξεις του Δημοσίου θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Έως το τέλος Μαρτίου να έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 με βάση τις νέες φορολογητέες τιμές.

Στην περίπτωση φυσικά που οι νέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα 2,65 δισ. ευρώ, θα διευρυνθεί η φορολογητέα βάση του φόρου και οι συντελεστές υπολογισμού του θα προσαρμοστούν για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων.