Άνδρες της Πυροσβεστικής Αιγίου στα Κύθηρα στη μεγάλη φωτιά που καίει το νησί για τρίτη μέρα

Κάηκε το 1/3 του νησιού

Κραυγή αγωνίας για την τύχη του νησιού τους βγάζουν οι κάτοικοι των Κυθήρων που βλέπουν για τρίτη ημέρα τις φλόγες να καίνε. Γι’ αυτό και ζητούν περισσότερα εναέρια μέσα καθώς, όπως καταγγέλλουν, το μισό νησί έχει καεί, ακόμα και σε σημεία που ήταν παρθένα.

17.000 στρέμματα έχουν καεί έως αυτή την ώρα, ενώ στο σημείο βρίσκονται 84 άνδρες με 30 οχήματα καθώς  και 3 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

Σημαντική και η συμβολή των ανδρών της Πυροσβεστικής Αιγίου όπου βρίσκονται από το βράδυ της Παρασκευής στα Κύθηρα και βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης. Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο πληρώματα, από δύο άτομα: Ζαχόπουλος Κώστας, Καρλέσης Κώστας, Τριανταφυλλόπουλος Γεώργιος και Πλατανιάς Αντώνης.

Το “aigialeia24.gr” επικοινώνησε με τους πυροσβέστες από το Αίγιο και μας ανέφεραν ότι “η φωτιά είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά μέτωπα σε δύσβαστες περιοχές και οι προσπάθειες κατάσβεσης θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα”.

Σύμφωνα με το protothema  και μαρτυρίες των κατοίκων αναφέρουν ότι “το μισό νησί έχει καεί, η καταστροφή είναι μεγάλη», ενώ  άδειασε από μοναχούς και επισκέπτες η μονή της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας. Μετά το λάθος του Σαββάτου για την πρόωρη απόσυρση των εναέριων μέσων, έχουν καεί 17.000 στρέμματα δάσους ενώ παραμένουν κρίσιμες οι επόμενες ώρες.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

Ο δήμαρχος του νησιού Ευστράτιος Χαρχαλάκης δήλωσε το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτικο σταθμο της ΕΡΤ ότι οι φλόγες έχουν κάνει ήδη στάχτη το 1/3 του νησιού.

Λόγω του μεγέθους και της έντασης της φωτιάς χρειάστηκε να εκκενωθούν μόνο το Σάββατο τέσσερις οικισμοί αν και ο κ. Χαρχαλάκης δήλωσε ότι πλέον όλοι οι κάτοικοί τους έχουν επιστρέψει τονίζοντας, ωστόσο, ότι «μην νομίζετε ότι κοιμάται κανείς».

Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές καθώς δόθηκε «μάχη στις αυλές των σπιτιών» κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, ένας πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Κυθήρων.