ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ: Eπί τάπητος θέματα που απασχολούν τη νεολαία της περιοχής – Συναντήσεις νέων με περιφερειακούς και δημοτικούς παράγοντες

Σε διαδοχικές συναντήσεις προχώρησαν οι συμμετέχοντες νέοι στο σχέδιο «Τοπικό Όργανο Δημοκρατικής Συμμετοχής Νέων», που εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. Erasmus+, με την περιφερειακή σύμβουλο κα Αδαμαντία Ζαχαροπούλου – Στούμπου, τον Δήμαρχο του Δήμου Αιγιάλειας κ. Αθανάσιο Παναγόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλο, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτριο Δριβίλα, μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, την κα Γεωργία Πλώτα, Γενική Διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την κα Κατερίνα Πανουτσακοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας της Π.Ε. Αχαΐας.

Στις συναντήσεις αυτές τέθηκαν επί τάπητος θέματα που απασχολούν τη νεολαία της περιοχής, με αμφότερες τις πλευρές να συμφωνούν για τις ευεργετικές επιδράσεις που μπορεί να επιφέρει στην τοπική κοινωνία η ενεργότερη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στα δημοκρατικά κοινά.

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η παρατεταμένη αβεβαιότητα στο παρόν αλλά και το μέλλον, η έλλειψη ουσιαστικών υποδομών αξιοποίησης της νεανικής δημιουργικότητας, το ενδεχόμενο οικονομικού αποκλεισμού και κοινωνικής απομόνωσης αποτελούν ασφαλώς παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στο σύνολο της νεολαίας και τους αποθαρρύνουν από την ενεργή τους ενασχόληση στη δημοκρατική ζωή, με την μετανάστευση, εκτός περιοχής αλλά και εκτός χώρας, να είναι στη σκέψη τους ως η μοναδική επιλογή.

Κοινή συνιστώσα, στις συζητήσεις που έλαβαν χώρα στην Π.Δ.Ε. και το Δήμο Αιγιάλειας, μεταξύ των νέων και των αιρετών και των υπηρεσιακών παραγόντων, αποτέλεσε ότι θα πρέπει να προγραμματιστούν δράσεις για την στήριξη της νεολαίας σε τοπικό επίπεδο, καθώς επίσης στην Π.Δ.Ε. θα εξεταστεί περαιτέρω η περίπτωση της αξιοποίησης του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Erasmus+ προς σημαντικό όφελος των νέων ατόμων στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.

Για το λόγο αυτό, οι συμμετέχοντες νέοι αναλαμβάνουν τη πρωτοβουλία για τη σύνταξη ενός χρήσιμου εγχειριδίου για τους τοπικούς δημοκρατικούς θεσμούς που θα περιλαμβάνει προτάσεις, ιδέες για τη χάραξη βέλτιστων και εφαρμόσιμων πολιτικών πρακτικών στο τομέα της νεολαίας.

 

 

Η παρούσα δημοσίευση εκφράζει μόνο την άποψη του συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για οποιαδήποτε χρήση των περιεχόμενων πληροφοριών.