Αρίστευσαν οι σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως

 ΣΤΙΣ ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου κ. Αμβροσίου και η τιμητική εκδήλωση στον Μουσουργό Διαμαντή Μαυραγάννη.
Αναφορά στα 30 χρόνια λειτουργίας της Σχολής.

 

Το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκαν στο κτήριο ΝΕΟΙ  ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ οι πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μητρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας  <<Κοσμάς ο Μελωδός>> με τίτλους ανεγνωρισμένους υπό του κράτους. Η Εξεταστική Επιτροπή αποτελείτο από τους:

  1. Κακούρης Γρηγόριος Δ/ντής, Πρόεδρος της Επιτροπής
    2. Μαυραγάνης Διαμαντής, Καθ. Βυζ. Μουσικής
    3. Μπίκος Βασίλειος Καθ. Βυζ. Μουσικής της Σχολής
    4. Πετράτος Γρηγόριος Καθ. Βυζ. Μουσικής
    5. Κουμπανάκης Νικόλαος Καθ. Βυζ. Μουσικής . Ως εκπρόσωπος του Υπ.Πολιτισμού ορίστηκε η κ. Μαρία Παπαγεωργίου, εκπαιδευτικός.

Η Εξεταστική Επιτροπή κατά την διαδικασία της ακρόασης την εξεταζομένων.

Οι μαθητές της Σχολής, αφού απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο  τα υπό εξέταση μουσικά τους κομμάτια, κρίθηκαν  ικανοί από την Εξεταστική επιτροπή και πήραν όλοι τον βαθμό άριστα.

Οι αριστεύσαντες Πτυχιούχοι ήσαν οι: Σιρινιάν Σταμάτιος, Σιρινιάν Ματθαίος, Τσάκαλος Γεώργιος, Λιβανάς Αθανάσιος, Φιλιππόπουλος Νεκτάριος, Δεληγιωργόπουλος Δημήτριος, Θεοδώρου Χαράλαμπος.
Οι αριστεύσαντες Διπλωματούχοι ήσαν οι: Σωτηρόπουλος Γεώργιος, Μπαρδούτσου Σοφία, Κολοκούρης Δημήτριος.

Λίγο πριν την έκδοση των αποτελεσμάτων, παρευρέθη  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Πρόεδρος της Σχ. Βυζαντινής Μουσικής <<Κοσμάς ο Μελωδός>>. Ο καθηγητής μουσικής Σπηλιόπουλος Παναγιώτης απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιώτατο είπε :

– Η παρουσία σας σε μια ξεχωριστή ημέρα για την Σχολή, είναι για μας ευλογία και μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Σήμερα, σπουδαστές της Σχολής, αφού ολοκλήρωσαν συγκεκριμένο κύκλο σπουδών, παρουσίασαν δείγματα της υψηλής ψαλτικής τους ικανότητας εξεταζόμενοι σε Θεωρεία και Πράξη.  Η σεβαστή Εξεταστική Επιτροπή έβγαλε τα αποτελέσματα της και σας μεταφέρει για άλλη μια φορά τον ενθουσιασμό και την ευαρέσκειά της. Να χαίρεστε  λοιπόν και να καμαρώνετε  Σεβασμιώτατε, για αυτή την πορεία του έργου σας. Επίσης να χαίρεστε,  γιατί σήμερα η Σχολή έχει και μια διπλή επέτειο. Πριν 30 χρόνια ιδρύθηκε υπό την Προεδρία σας η ακόμα και σήμερα καρποφόρα Σχολή Βυζ. Μ. της Ιεράς Μητροπόλεώς μας <<Κοσμάς ο Μελωδός>> . Με πρώτο μουσικοδιδάσκαλο τον αείμνηστο Σπυρίδωνα Υφαντή, την σκυτάλη την πήρε  τρία χρόνια αργότερα, ο ακάματος κ. Βασίλειος Μπίκος. Ένα χρόνο μετά αναλαμβάνει  Διοικητικός Διευθυντής, ο φιλόλογος θεολόγος, αξιότιμος κ. Παναγιώτης Αχιλλιάς. Η Σχολή αποκτά ανοδική πορεία. Στο τριαντάχρονο ιστορικό της καταγράφονται 450 σπουδαστές. Η δεύτερη επέτειος έχει να κάνει με το ενδιαφέρον σας Σεβασμιώτατε, η Σχολή να δίνει Πτυχία και Διπλώματα ανεγνωρισμένα υπό του κράτους. Λοιπόν σήμερα είναι η 20η  χρονιά που υλοποιείται αυτή η επιθυμία σας.

Με Καλλιτεχνικό Διευθυντή  της Σχολής, τον αξιόλογο καθηγητή Μουσικής, Πρωτοψάλτη,  κ.Γρηγόριο Κακούρη, από την αναβαθμισμένη πλέον Σχολή, μέχρι σήμερα δόθηκαν 169 Τίτλοι ανεγνωρισμένοι υπό του κράτους. Κλείνοντας το σύντομο ιστορικό της Σχολής, αναφέρω και τη δημιουργία παραρτήματος της Σχολής στα Καλάβρυτα πριν 17 χρόνια.

Απόδοση τιμών στον Μουσουργό Διαμαντή Μαυραγάνη.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα και προτέρημα του Σεβασμιωτάτου μας κ. Αμβροσίου, είναι να ευχαριστεί και να τιμά αυτούς που τον βοηθούν στο δύσκολο έργο του. Από το υψηλό αξίωμα που κατέχει, πάντα στρέφεται με ευγνωμοσύνη σε κάθε αξιόλογο συνεργάτη του. Έτσι, εκείνη την ημέρα, τίμησε ξεχωριστά έναν παλιό και αγαπητό του συνεργάτη. Τον Μουσουργό, κ. Διαμαντή Μαυραγάνη. Τον άνθρωπο που τον βοήθησε πριν 20 χρόνια να αναγνωριστεί  η Σχολή μας υπό του κράτους με Κυβερνητικό ΦΕΚ. Τον σύμβουλό του επί θεμάτων της Σχολής και το επί 20 συνεχόμενα χρόνια δυναμικό μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο Μουσικοδιδάσκαλος της Σχολής κ. Βασίλειος Μπίκος αναφέρθηκε με  λίγα λόγια στον βίο και την πολιτεία του τιμωμένου και είπε μεταξύ άλλων :

Ο κ. Μαυραγάνης Διαμαντής, είναι διακεκριμένος Καθηγητής της Μουσικής,  Μουσουργός, Πρωτοψάλτης και Χοράρχης.  Εκτός από τα Πτυχία της Βυζ. Μουσικής κατέχει Πτυχίο Ωδικής, Πτυχίο Αρμονίας, Δίπλωμα αντιστίξεως και Φούγκας, Δίπλωμα σύνθεσης, Δίπλωμα Μουσουργού, Δίπλωμα Σύγχρονης Μουσικής, Δίπλωμα Μουσικολογίας και σύνθεσης και Δίπλωμα Ανωτάτης μουσικής επιμόρφωσης.

Σπούδασε επίσης Μονωδία και Χο­ρωδία. Έχει διατελέσει Καθηγητής Βυζ. Μουσ. στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών επί 55 χρόνια, στη Στρατ. Σχολή Ευελπίδων, στο Αττικό Ωδείο Αθηνών και πολλά άλλα. Σε βιβλίο που ο ίδιος έχει εκδώσει, έχουν καταγραφεί περίπου 1000 μαθητές του, που πήραν από τις τάξεις του Πτυχία και Διπλώματα Βυζ. Μουσικής.

Έχει χρηματίσει Πρωτοψάλτης σε πολλούς Ι.Ναούς. Σε όποιο ψαλτήρι υπηρετούσε, οργάνωνε πάντα και χορωδίες, έχοντας συνολικά 800 χορωδούς υπό την διεύθυνσή του.

Έχει συγγράψει πολλά ιστορικά και μουσικολογικά Βιβλία καθώς και θε­ωρητικά. Το βιβλίο του ‘Ή πορεία της Μελωδίας” παρέχει πολύτιμα στοιχεία σε όσους φιλοδοξούν να είναι Χοράρχες.

Σήμερα εξακο­λουθεί ακούραστα και με ζήλο πολύ να εργάζεται, σε όλους τους τομείς της Μουσικής μας, εμπλουτίζοντας το τεράστιο σε όγκο και ποιότητα μουσικό του έργο, προσφέροντας από κάθε άποψη σημαντικές και πολύτιμες υπηρεσίες στη λειτουργική μας μουσική.

 

Ο Σεβασμιώτατος ακολούθως τίμησε τον κ. Μαυραγάνη, δωρίζοντας του μια ωραία εικόνα της Παναγίας μας της Τρυπητής. Τον ευχαρίστησε για την συμβολή του στην ανάδειξη της Σχολής, για την εικοσαετή του παρουσία στην Εξεταστική Επιτροπή του Υπ. Πολιτισμού και για την μεγάλη προσφορά του στον τομέα της Βυζαντινής Μουσικής.

 

Ο Σεβ. κ. Αμβρόσιος με την Εξεταστική Επιτροπή και του αριστεύσαντες μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής <<Κοσμάς ο Μελωδός>>.

 

Τέλος απευθυνόμενος στους αριστεύσαντες σπουδαστές της Σχολής μεταξύ άλλων είπε :

– Ο ζήλος σας να έρθετε εδώ και να παρακολουθήσετε μαθήματα  έχει μεγάλη αξία γιατί αυτό που γίνεται εδώ είναι δημιουργική και ωφέλιμη απασχόληση. Λοιπόν θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που δεχθήκατε να έρθετε στη σχολή, να παρακολουθήσετε, να πάρετε από τα νάματα της πίστεως μας και να αξιοποιήσετε το ταλέντο σας. Εύχομαι εις δόξαν Κυρίου πάντοτε να χρησιμοποιήσετε αυτά που μάθατε. Θα ήθελα να σας ευχηθώ μέσα από την  καρδιά μου, τα λόγια που θα λέτε στο αναλόγιο να είναι λόγια που θα τα λέει το στόμα ασφαλώς, που θα τα σκέφτεται το μυαλό, θα τα κατανοεί, αλλά από εκεί, να τα λέει και η καρδιά. Μόνον τότε έχουν αξία. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της Επιτροπής και ιδιαίτερα τους παράγοντες της σχολής οι οποίοι κοπιάζουν, τον κ. Παναγιώτη Αχιλλιά, τον Καλλιτεχνικό Δ/ντή Γρηγόριο Κακούρη, και πάνω από όλα τον αγαπητό μου Βασίλειο Μπίκο, ο οποίος εκδαπανάται και επιτυγχάνει. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Επιμέλεια κειμένων, φωτογραφίες : Τάκης Σπηλιόπουλος.