Αυξήθηκε η διείσδυση δικτύων 4G

Τι δείχνουν τα στοιχεία των Cosmote, Vodafone και Wind

Αυξήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, η διείσδυση δικτύων 4G (όπως συμβαίνει παγκοσμίως) τα οποία ενισχύουν θεαματικά τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων μέσω των smartphones.

Όπως επισημαίνεται στην τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report, η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης το 2018 στον κόσμο θα είναι το LTE (ή 4G), το οποίο θα είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία κινητών τηλεπικοινωνιών που υπήρξε ποτέ. Στην Ελλάδα η Cosmote αναφέρει πως έχει πετύχει 95% πληθυσμιακή κάλυψη με 4G δίκτυα (ξεκίνησε Δεκέμβριο 2012) και 85% με 4G plus (ξεκίνησε αρχές 2015).

Το πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων της Cosmote αυξήθηκαν 19%, ενώ περίπου το 50% της κίνησης δεδομένων της εταιρείας προέρχεται από συσκευές 4G.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο της Cosmote διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Από τη Vodafone δεν είναι διαθέσιμο το ποσοστό κάλυψης με 4G δίκτυο, σημειώνεται πάντως ότι έχει εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Και εδώ η αύξηση της χρήσης του κινητού για μεταφορά δεδομένων είναι σημαντική.

Βάσει των στοιχείων που έχει ανακοινώσει το Vodafone Group για τη θυγατρική του στην Ελλάδα η χρήση δεδομένων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκε σε 6.114 TB από 3.271 ΤΒ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

H Wind αναφέρει πληθυσμιακή κάλυψη με δίκτυο 4G 79%. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που έχει επικαλεστεί για το 2016, μέσα σε έναν χρόνο οι χρήστες smartphones που αξιοποιούν υπηρεσίες data στη συνδρομητική βάση της αυξήθηκαν 30%, ενώ η χρήση data από χρήστες smartphones διπλασιάστηκε.

Βάσει επίσης των στοιχείων και εκτιμήσεων της έκθεσης Ericsson Mobility Report, έως το 2022 θα προστεθούν 2,6 δισεκατομμύρια συνδρομητές κινητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα την ημέρα.

Η συνολική διακίνηση δεδομένων σε κινητά δίκτυα αυξήθηκε κατά 70% από το τέλος του 1ου τριμήνου του 2016 έως την αντίστοιχη ημερομηνία του 2017.

Έως το τέλος του 2022, η συνολική διακίνηση κινητών δεδομένων μέσω smartphones θα έχει εννεαπλασιαστεί, φτάνοντας τα 66 ExaByte τον μήνα.

naftemporiki.gr