Σε νομοσχέδιο για τα ψάρια, με τη μορφή τροπολογιών αύριο τα προαπαιτούμενα

Στο νομοσχέδιο “Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο” και υπό την μορφή τροπολογιών θα έρθουν κατά πάσα πιθανότητα τα προαπαιτούμενα για την β’ αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή ήταν η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Διάσκεψη των Προέδρων η οποία έγινε σήμερα, προκειμένου να προλάβουν να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Το γεγονός κατήγγειλε από το βήμα της Ολομέλειας ο Γιάννης Κουτσούκος της ΔΗΣΥ λέγοντας ότι είναι ντροπή να γίνεται με αυτόν τον τρόπο νομοθέτηση. Όπως είπε ούτε ο χρόνος για να συζητηθούν από τους βουλευτές υπάρχει, ενώ δημιουργείται μείζον θέμα επειδή “απ’ ό,τι μαθαίνουμε θα μπουν σε κύρωση σύμβασης”.

Εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία ζήτησε να υπάρξει ξεχωριστό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Δευτέρα. Όπως είπε ο Κώστας Τσιάρας η επιλογή των τροπολογιών σε κύρωση σύμβασης είναι αδιανόητη και απαράδεκτη, και συνιστά ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Μέτρα που θα επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή των πολιτών θα συζητηθούν με μία μορφή που δεν συνάδουν με τη σοβαρή λειτουργία του κοινοβουλίου, τόνισε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση για άλλη μία φορά επιχειρεί σε ένα χρόνο που θα περιορίσει τη δημοσιότητα και ενδεχομένως τη συμμετοχή των βουλευτών να ψηφίσει νέα σκληρά μέτρα. Αντιρρήσεις για τη διαδικασία εξέφρασε και η Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου

Η κύρωση της εν λόγω σύμβασης για την αλιεία και μαζί της οι τροπολογίες με τα προαπαιτούμενα, αναμένεται να εισέλθει για ψήφιση στην Ολομέλεια αύριο, ενώ σύμφωνα με πηγές της Βουλής υπάρχει πιθανότητα και για τη Δευτέρα.

Οι τροπολογίες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αφορούν ένα πακέτο εργασιακών (διορθώσεις για επαναφορά συλλογικών  συμβάσεων),  ρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά (πάγωμα συντάξεων έως και το 2022), την διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών  αλλά και το αφορολόγητο.

Το θέμα σχολίασε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: “με τροπολογίες στην σύμβαση για την αλιεία (!) έρχονται τα νέα μέτρα! Λογικό. Αφού περνάνε τους ψηφοφόρους τους για χάνους”

capital.gr