Νεαρός Ινδός έφτιαξε τον «ελαφρύτερο δορυφόρο του κόσμου»

Ένας νεαρός Ινδός έφτιαξε τον «ελαφρύτερο δορυφόρο» στον κόσμο, ο οποίος προορίζεται να εκτοξευτεί από εγκαταστάσεις της NASA τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το BBC, η 64 γραμμαρίων συσκευή του Ριφάθ Σααρούν αναδείχτηκε νικήτρια σε διαγωνισμό σχεδιασμού για νέους.

Ο 18χρονος εφευρέτης σημειώνει ότι βασικός σκοπός του ήταν να επιδειχθούν οι δυνατότητες και επιδόσεις των ινών άνθρακα στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Όπως είπε σε τοπικά ΜΜΕ, ο δορυφόρος θα πραγματοποιήσει μια αποστολή τεσσάρων ωρών σε υποτροχιακή πτήση. Κατά τη διάρκειά της, θα λειτουργήσει για περίπου 12 λεπτά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στο διάστημα.

«Το σχεδιάσαμε εξολοκλήρου από την αρχή» είπε ο νεαρός εφευρέτης. «Θα έχει ένα νέο είδος υπολογιστή και οκτώ αισθητήρες που κατασκευάσαμε εμείς για μετρήσεις όσον αφορά στην επιτάχυνση, την περιστροφή και τη μαγνητόσφαιρα του πλανήτη» συμπλήρωσε.

Ο δορυφόρος έχει το όνομα KalamSat, εμπνευσμένο από τον πρώην πρόεδρο της Ινδίας, Αμπντούλ Καλάμ, πρωτοπόρο όσον αφορά στις αεροναυτικές επιστημονικές φιλοδοξίες της χώρας.

Το συγκεκριμένο project επελέγη μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του διαγωνισμού Cubes in Space, που είχε διοργανωθεί από την idoodle με την υποστήριξη της NASA και του Colorado Space Grant Consortium. Ο Ριφάθ κατάγεται από μια μικρή πόλη στο Ταμίλ Ναντού και τώρα εργάζεται ως επιστήμονας στη Space Kidz India- μια οργάνωση που προωθεί τις επιστήμες και τη μόρφωση για παιδιά και εφήβους. Ο KalamSat δεν είναι η πρώτη του εφεύρεση, καθώς σε ηλικία 15 ετών είχε φτιάξει ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, στο πλαίσιο ενός άλλου διεθνούς διαγωνισμού για νεαρούς επιστήμονες.

naftemporiki.gr