Προσκοπισμός! Ένας Αισιόδοξος τρόπος Ζωής…

Σε μια εποχή με πολύ άγχος για το παρόν και το μέλλον από τους γονείς, αλλά και από τα παιδιά που το εισπράτουν, το 2ο Σύστημα Προσκόπων Αιγίου με αισιοδοξία και ενάντια στα αρνητικά των καιρών πραγματοποιεί πλούσιες δραστηριότητες για τα μέλη του . Οι Ενήλικοι Εθελοντές υλοποιούν δράσεις που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά, να γίνουν ενεργοί πολίτες, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν με αισιοδοξία ότι τυχόν προκύψει.

Όλα αυτά προαγματοποιούνται από την ενασχόληση των παιδιών με πρακτικά αντικείμενα μέσα από τις αντίστοιχες κατηγορίες που εντάσονται., όπως δράσεις Σωματικής αγωγής, Πνευματικής Καλλιέργειας, Τεχνικών Δεξιοτήτων,Υπαίθριας Ζωής και Κοινωνικής Συνεργασίας. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε τα παιδιά να έχουν σωστά πρότυπα, να αποκτήσουν ήθος και να προσφέρουν στο συνάνθρωπο χωρίς αντάλλαγμα.

Συγκεκριμένα το τελευταίο δίμηνο οι πρόσκοποι του 2ου Συστήματος Προσκόπων Αιγίου πραγματοποίησαν δράση σωματικής αγωγής με τη βοήθεια ειδικού Συνεργάτη του κ. Κοττά Πάνου δασκάλου Karate του Αθλητικού Συλλόγου Shotokan Karate Αιγιαλείας μαθαίνοντάς τους πειθαρχία και υπομονή, μέσω του αθλήματος. Επίσης η ομάδα Προσκόπων (11-15ετών) με τη βοήθεια του κ. Γιάννη Καυκά και του κ. Στράτου Παπακωνσταντίνου ,πραγματοποίησαν Θεατρικό παιχνίδι για τα παιδιά του συστήματος.Η δράση ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή του θεάτρου και με επίλυση όλων των αποριών σχετικά με το ποιοι συμμετέχουν σε μια παράσταση και πως πραγματοποιείται τελικά. Έπειτα ο κ. Γιάννης Καυκάς και ο κ.Στράτος Παπακωνσταντίνου έκαναν θεατρικές ασκήσεις στα παιδιά ώστε να μάθουν να χρησιμοποιούν δυνατά τη φωνή τους, να αντιγράφουν κινήσεις, αναδεικνύοντας το ταλέντο τους.


Μια ακόμη δράση υλοποιήθηκε αυτή τη φορά με την συνεργασία του Περιβαλλοντικού-Πολιτιστικού Σύλλογου Αλυκής Αιγίου”Ο Άγιος Νικόλαος” και άλλους φορείς. Η Πανελλήνια δράση Lets Do It Greece στόχο είχε την ενεργοποίηση των Πολιτών.Έτσι τα λυκόπουλα, οι πρόσκοποι, οι ανιχνευτές και η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης του 2ου Συστήματος Προσκόπων Αιγίου μαζί με γονείς και φίλους, καθάρισαν την παραλία και τον Υδροβιότοπο της Αλυκής Αιγίου και έβαψαν τα παγκάκια ώστε να είναι έτοιμα για το Καλοκαίρι.

Παράλληλα η Κοινότητα Ανιχνευτών (ηλικίες 15-18 ετών) πήρε μέρος σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τις Α’ Βοήθειες το οποίο υλοποιήθηκε από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στην Πάτρα, ενώ λίγο αργότερα αναχώρησε για το Άργος όπου συμμετείχε στην Πανελλήνια Αχνιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση με συμμετοχή περίπου 900 ατόμων από όλη την Ελλάδα. Μια πολιτιστική δραστηριότητα που αλλάζει πόλη κάθε χρόνο.Οι έφηβοι συμμετείχαν σε διαγωνισμό χορού, φωτογραφίας, τηλεοπτικού Σπότ και παρουσίασαν έρευνα με θέμα: ”Η εξέλιξη της φωτογραφίας από το χθές μέχρι σήμερα” όπου και βραβεύτηκαν. Τα παιδιά αφιέρωσαν δημιουργικά το χρόνο τους και γνώρισαν έφηβους από όλη την Ελλάδα ανταλάσσοντας απόψεις.

Και φέτος υλοποιήθηκε η Καλή πράξη του Πάσχα. Η 2η Ομάδα Προσκόπων και η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης έφτιαξαν όμορφες λαμπάδες για τους ηλικιωμένους του κέντρου ευγηρίας Άγιος Χαράλαμπος, οι οποίες μοιράστηκαν τη Μ. Τετάρτη σε όλους τους ηλικιωμένους. Δάκρυα χαράς πλημμύρισαν το χώρο και τα συναισθήματα έντονα για μικρούς και μεγάλους.

Την Μ. Εβδομάδα τα τμήματα εκκλησίαστηκαν στο Άγιο Ιωάννη Καλλιθέας παρακολουθώντας με κατάνυξη τη λειτουργία.Την Μ.Παρασκευή από νωρίς τα παιδιά συμμετείχαν στην φύλαξη των Επιτάφιων σε διάφορες εκκλησίες και οι Ενήλικοι Εθελοντές στην Περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης, Παναγίας Φανερωμένης. Επίσης, μέλη του κλιμακίου παρευρέθηκαν με άγημα στη λιτανεία της Πολιούχου Παναγίας Τρυπητής.

Μετά από όλα αυτά και με την σωστή καθοδήγηση και προετοιμασία τα λυκόπουλα της 2ης Αγέλης Αιγίου το Σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου 2017 πήραν μέρος στην 1η Συνάντηση Λυκοπούλων της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Δυτικής Πελοποννήσου. Στο Δημοτικό Άλσος Χρυσαμπέλων του Δήμου Αιγιαλείας συναντήθηκαν 118 Λυκόπουλα και 38 Ενήλικα Στελέχη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων από Αργοστόλι, Ληξούρι, Πάτρα, Ρίο, και Αίγιο. Τα Λυκόπουλα, στο διήμερο αυτό, βίωσαν στη φύση, το πνεύμα της ομαδικότητας, της συνεργασίας και της προσφοράς, έκαναν νέους φίλους και επέστρεψαν με φορτωμένα σακίδια από εμπειρίες.

Οι προσκοπικές δραστηριότητες συνεχίζονται δυναμικά, ενώ παράλληλα τα Ενήλικα Στελέχη προετοιμάζονται για το σημαντικότερο γεγονός της Προσκοπικής Ζωής, τις Θερινές Κατασκηνώσεις.