Με μεγαλοπρέπεια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο εορτασμός της Παναγίας Τρυπητής στο Αίγιο

Ξεχωριστή μέρα η σημερινή για το Αίγιο, καθώς η Πολιούχος της πόλης Παναγία Τρυπητή έχει την τιμητική της.

Εκατοντάδες προσκυνητές από την παραμονή της γιορτής της Μεγαλόχαρης, έφτασαν από διάφορα μέρη στο Αίγιο, προκειμένου να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα, ενώ το Ιερό Προσκύνημα κατακλύστηκε από πιστούς κάθε ηλικίας στην Ιερά Αγρυπνία του τελέστηκε από τις 10.30 έως τις 2.30 π.μ.

Ιδιαίτερη επισημότητα στην όλη ημέρα προσέδωσε η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης και ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος κ. Νίκος Νικολόπουλος. Επίσης παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, πολιτευτές, ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Το πρωί τελέστηκε όρθρος και εν συνεχεία Θεία Λειτουργία  προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και συλλειτουργούντων των προσκεκλημένων Αρχιερέων Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου και Θηβών & Λεβαδείας κ. Γεωργίου.

Ακολούθως η ιερά πομπή με τη συμμετοχή σχολείων, στρατιωτικών τμημάτων, φιλαρμονικών και πλήθος πιστών, διέσχισε δρόμους της πόλης και κατέληξε στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου τελέστηκε μικρή λιτανεία.

Κατόπιν, η θαυματουργή εικόνα τοποθετήθηκε σε στρατιωτικό όχημα και έγινε περιφορά στην πόλη, περνώντας και από τους κεντρικούς ναούς όπου περίμεναν πιστοί.

Στο τέλος, η εικόνα τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό Φανερωμένης, όπου θα παραμείνει έως και την Κυριακή του Θωμά στη διάθεση των ευλαβών προσκυνητών. Ακολούθως και περί ώρα 7 μ.μ. χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Αμβροσίου, θα ψαλλούν oι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου – Ζωοδόχου Πηγής, μετά το πέρας των οποίων η θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Θεομήτορος θα τοποθετηθεί και πάλι στον Θρόνο Της.

Ρεπορτάζ: Φρόσω Στιβαχτοπούλου

Φωτό: Σταύρος Σταυρίδης – Φρόσω Στιβαχτοπούλου