«Mπλόκο» στις συντάξεις των επαγγελματιών λόγω χρεών προς το ΙΚΑ

Μετά τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ και τα χρέη προς το ΙΚΑ μπορεί να εμποδίσουν τη συνταξιοδότηση των ελευθέρων επαγγελματιών.Και αυτό γιατί η  ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης, από 1/1/2017, υπό τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, οδηγεί σταδιακά στην «ενοποίηση» των χρεών των επαγγελματιών που είναι ταυτόχρονα εργοδότες.

Μιλώντας στο Capital.gr αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ επισημαίνουν τον κίνδυνο να λαμβάνονται πλέον υπόψη για τη συνταξιοδότηση ενός επαγγελματία, ο οποίος ταυτόχρονα απασχολεί –ασφαλίζει στην επιχείρησή του προσωπικό,  τα χρέη όχι μόνο προς τον τέως ΟΑΕΕ (όπου ασφαλιζόταν ο ίδιος), αλλά και εκείνα προς το τέως ΙΚΑ (όπου ασφάλιζε το προσωπικό που απασχολεί).

Ο κίνδυνος αυτός δεν αφορά μόνο όσους  επαγγελματίες  έχουν  ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον  τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΙΚΑ έως 31/12/2016 , αλλά και εκείνους οι οποίοι μπορεί να  δημιουργήσουν εφεξής  χρέη προς τον ΕΦΚΑ, στον οποίο υπάγονται από 1/1/2017  όλοι οι ασφαλισμένοι (επαγγελματίες, μισθωτοί, αγρότες, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, κλπ.).

Υπενθυμίζεται πως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όποιος επαγγελματίας έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 20.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ, μπορεί να «βγει» στη σύνταξη υπό τον όρο ότι οι οφειλές του αυτές θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τη σύνταξη του.

Ωστόσο, δεδομένου πως από 1/1/2017 όλα τα ληξιπρόθεσμα  χρέη προς τα τέως ταμεία, παλιά και νέα,  «μετατρέπονται» σε χρέη προς τον ΕΦΚΑ (στον οποίο έχουν ενταχθεί όλα τα επιμέρους ταμεία)  ενδέχεται να  ενοποιηθούν τα σωρευτικά χρέη των επαγγελματιών που είναι εργοδότες (προς τον τομέα της δικής τους ασφάλισης και τον τομέα της ασφάλισης του προσωπικού τους) και έτσι να μεγαλώσουν τα εμπόδια για τη συνταξιοδότηση τους.

Για παράδειγμα έστω, ένας επαγγελματίας με ληξιπρόθεσμα χρέη 19.000 ευρώ προς τον τέως ΟΑΕΕ και 5.000 ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ.

Έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα μπορούσε ο εν λόγω επαγγελματίας να «βγει» στη σύνταξη με τον όρο ότι το χρέος ύψους 19.000 ευρώ προς τον τέως ΟΑΕΕ θα παρακρατηθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τη σύνταξη του. Σε περίπτωση που «ενοποιηθούν» τα χρέη του εν λόγω επαγγελματία προς τον τέως ΟΑΕΕ και προς το τέως ΙΚΑ (μιας και τα ταμεία αυτά έχουν ενσωματωθεί πλέον στον ΕΦΚΑ), θα φτάσουν το επίπεδο των 24.000 ευρώ (δηλαδή 4.000 ευρώ υψηλότερα από το «πλαφόν» των 20.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος). Έτσι ο συγκεκριμένος επαγγελματίας δεν θα  μπορεί να ζητήσει από τον ΕΦΚΑ την παρακράτηση των χρεών του από τη σύνταξή του, εκτός βέβαια εάν καταβάλλει εφάπαξ τη «διαφορά» των 4.000 ευρώ και έτσι πέσουν τα χρέη του στα 20.000 ευρώ και μπορεί να γίνει ο συμψηφσιμός τους με τη σύνταξή του.

capital.gr