Με συγκίνηση και περηφάνια η μαθητική παρέλαση στο Αίγιο – Υψώθηκε η σημαία του Ανδρέα Λόντου στο Δημαρχείο

Μεγάλη ημέρα η σημερινή, Σάββατο 25 Μαρτίου 2017, καθώς η χώρα μας γιορτάζει 197 χρόνια απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό.

Στο Αίγιο ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού η Βοστίτσα πρωτοστάτησε στην Επανάσταση και ο Ανδρέας Λόντος ύψωσε μια από τις πρώτες ελληνικές σημαίες του Αγώνα.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου και στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ιερείς και εκπρόσωποι σχολείων, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής μετέβησαν στο Ηρώο στα Ψηλαλώνια προκειμένου να γίνει τρισάγιο και κατάθεση των στεφάνων από τις Αρχές της πόλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας προσφώνησε ο εκπαιδευτικός του 4ου Δημοτικού Σχολείου κ. Κώστας Μεσάζος, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Ήρωες του Αγώνα και κατόπιν όλοι μετέβησαν στο Δημαρχείο, προκειμένου για πρώτη φορά να υψωθεί η σημαία του Ανδρέα Λόντου.

Μέσα σε έντονο κλίμα συγκίνησης ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε:

-“Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, που μου δίνεται η ευκαιρία να ανεβάσω στον ιστό, τη σημαία του Ανδρέα Λόντου, που τόσα πολλά σημαίνει για την πόλη μας και να μοιραστώ μαζί σας την ιερότητα της στιγμής αυτής. Η σημαία του Ανδρέα Λόντου συγκαταλέγεται στις πρώτες σημαίες του Αγώνα και είναι τέτοια η σπουδαιότητά της, που πιστό αντίγραφο φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.

Το 1998 το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του, μετά από πρόταση της ΙΛΕΑ, καθιέρωσε την συγκεκριμένη σημαία ως ιερό σύμβολο της πόλης. Η ίδια σημαία βρίσκεται στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο στην αίθουσα του Ανδρέα Λόντου ως έκθεμα, ενώ αναρτάται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου στον αύλειο χώρο του.

Αλλά στο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου αναρτάται σήμερα για πρώτη φορά και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς. Εμείς ως νέα δημοτική Αρχή μεριμνήσαμε και αποφασίσαμε να επικαιροποιήσουμε την παλιά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που καθιέρωνε ως σύμβολο της πόλης τη σημαία αυτή. Θα την ανυψώνουμε εδώ, κάθε χρόνο”.

Ακολούθως, μετά το Δημαρχείο, οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στο χώρο της παρέλασης, όπου τα νιάτα του Αιγίου, παρέλασαν με καμάρι και περηφάνια.

Ιδιαίτερα έκλεψε τις εντυπώσεις ο Βασίλης Γεωργαντάς, φορώντας  γνήσια παραδοσιακή φορεσιά με πραγματικά άρματα της εποχής του 1821 και ήταν ο πρώτος που άνοιξε την παρέλαση κρατώντας το λάβαρο του Ανδρέα Λόντου.

Επίσης εντυπωσίασαν οι μαθητές, οι μαθήτρεις και οι εκπαιδευτικοί του 1ου Λυκείου Αιγίου, φορώντας παραδοσιακές στολές της Μακεδονίας, αλλά και τμήματα του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου με παραδοσιακές στολές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παιδιά των σχολείων με καμάρι και με υψηλό εθνικό φρόνημα, τίμησαν τους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

Και του χρόνου!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ – ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ