Αρχική Ευ Ζην ΙΩΣΕΙΣ: Τι δείχνουν οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα του τσαγιού, του μελιού...

ΙΩΣΕΙΣ: Τι δείχνουν οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα του τσαγιού, του μελιού και της σούπας στο κρυολόγημα και στη γρίπη;

Ένα φλιτζάνι καυτό τσάι θεωρείται ότι μπορεί να «μαλακώσει» το συνάχι, το φτάρνισμα και τον πονόλαιμο που προκαλούν η γρίπη και το κρυολόγημα.

Ανέκαθεν επικρατούσε η άποψη ότι τα καυτά υγρά μαλακώνουν τις εκκρίσεις στο στήθος και στα ιγμόρεια, διευκολύνοντας την αποβολή τους και τελικά εξουδετερώνοντας το μπούκωμα, ενώ θεωρείται και ότι αντιστρέφουν την αφυδάτωση που μπορεί να φέρει ο υψηλός πυρετός με την έντονη εφίδρωση.

Η αλήθεια αυτών των αντιλήψεων επιβεβαιώθηκε και επιστημονικά από έρευνα που επικεντρώθηκε στο κατά πόσον μπορούν να καταπραΰνουν τα καυτά υγρά τα συμπτώματα ασθενών με γρίπη ή κρυολόγημα, καθώς και αν είναι πιο αποτελεσματικά από τα χλιαρά ροφήματα.

Όπως διαπιστώθηκε, τα καυτά ροφήματα παρείχαν άμεση και παρατεταμένη ανακούφιση από το συνάχι, τον βήχα, το φτάρνισμα, τον πονόλαιμο, τα ρίγη και την κόπωση, ενώ τα χλιαρά μόνο από το συνάχι, τον βήχα και το φτάρνισμα.

Σε ανάλογα συμπεράσματα έχουν καταλήξει έρευνες για τις επιπτώσεις των καυτών τροφίμων, όπως για παράδειγμα η κοτόσουπα στο κρυολόγημα. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι και αυτά ασκούν παρόμοια δράση με εκείνη των ροφημάτων. Ειδικότερα, η κοτόσουπα περιέχει επίσης ουσίες που καταπολεμούν το κρυολόγημα, συμβάλλοντας στην αραίωση της βλέννας στους πνεύμονες και στην καταπολέμηση της πνευμονικής φλεγμονής.

Ευεργετικές επιπτώσεις έχει και το μέλι. Οι μελέτες για την αξία του μελιού εναντίον των ιώσεων είναι αρκετές και έχουν διεξαχθεί τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Η κατανάλωση μελιού περιορίζει τη σοβαρότητα και την συχνότητα του βήχα.

Υπενθυμίζεται ότι οι παιδίατροι δεν συνιστούν να χορηγείται μέλι στα πολύ μικρά παιδιά, συνήθως στις ηλικίες κάτω του 1 έτους.

Η αξία της βιταμίνης C στην πρόληψη και την θεραπεία των ιώσεων είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει διάλογο. Πολλές έρευνες διαπιστώνουν ότι, η συστηματική λήψη βιταμίνης C δρα προληπτικά εναντίον των ιώσεων μόνο στους ασκούμενους και γενικώς σε όσους καταπονούνται σωματικά σε συστηματική βάση, όπως οι μαραθωνοδρόμοι, οι σκιέρ και οι στρατιώτες.

Ωστόσο, εάν κάποιος εκδηλώσει μία ίωση, η λήψη της βιταμίνης μπορεί να μειώσει τη διάρκειά της, ενώ μπορεί να μειώσει και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της.

Καλές φυσικές πηγές βιταμίνης C είναι οι καυτερές και οι κόκκινες πιπεριές, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, ο μαϊντανός, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπφρουτ, τα μανταρίνια και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά.

premium.paratiritis