Το Αίγιο τιμά την πολιούχο του “Παναγία Τρυπητή” – Eτοιμάζεται και φέτος η επιβλητική λιτάνευση της θαυµατουργής εικόνας

Ο ευλαβής λαός της Αιγιάλειας και του Αιγίου ετοιμάζονται και φέτος να πανηγυρίσουν και να τιμήσουν την πολιούχο Παναγία Τρυπητή  την Παρασκευή μετά το Πάσχα. Ο Δήμος Αιγιάλειας και η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας βρίσκονται σε ρυθμούς προετοιμασίας και κανονίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες που θα κορυφωθούν με τη μεγαλοπρεπή λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Τρυπητής.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

Την Πέμπτη 12 Απριλίου και ώρα 7ην εσπερινήν θα τελεσθεί ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αμβροσίου και άλλων Μητροπολιτών. Θα ακολουθήσει ολονύχτιος αγρυπνία από την 11ην νυκτερινήν μέχρι την 2.30 πρωινήν.

Την Παρασκευή 13 Απριλίου ημέρα της τοπικής εορτής, ο όρθρος θα αρχίσει στις 7 π.μ. και η Θεία Λειτουργία στις 8.20 π.μ. με τη συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.

Στις 10.45 π.μ. θα ξεκινήσει η πομπή της λιτανείας της ιεράς εικόνας της πολιούχου του Αιγίου με τιμές που θα αποδοθούν από τον Ιερό κλήρο, στρατιωτικά τμήματα, φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και οδηγούς.

 

Ιστορικό εύρεσης  της εικόνας

Σύµφωνα µε την παράδοση στα µέσα του 16ου αιώνα, δηλαδή περί το 1550, κάποιος ναυαγός του Κορινθιακού Κόλπου, διακρίνει – µέσα στη νύκτα – ένα φως, σηµάδι πως βρίσκεται κοντά σε στεριά. Επιστρατεύει όλες του τις δυνάµεις για να φθάσει στο φως. Το πλησιάζει και διαπιστώνει µε πολλή έκπληξη, πως βρίσκεται µπροστά σε µία εικόνα της Παναγίας. Την άλλη µέρα ο ναυαγός ειδοποίησε τις Αρχές της πόλης του Αιγίου. Κλήρος, λαός, άρχοντες ήλθαν, προσκύνησαν κάνοντας και ∆οξολογία. Ο Ευρετής της εικόνας γίνεται ο πρώτος ασκητής.