ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ” ΑΙΓΙΟΥ: “Είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή ράμπας στον ΄Αγιο Νικόλαο”

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ έδωσαν από κοινού το Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αιγίου «Άγιος Νικόλαος» και εκπρόσωποι κάτοικων της περιοχής του Αγίου Νικολάου Αλυκής. Θέμα της συζήτησης ήταν η έγκριση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιάλειας, αίτησης του Ι.Ν.Ο.Α. για κατασκευή ράμπας καθέλκυσης – ανέλκυσης σκαφών.

Ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αιγίου «Άγιος Νικόλαος» κ. Παπαδόπουλος Νίκος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Ο σύλλογος αντιδρά μαζί με τους κατοίκους για τη δημιουργία αυτής της νέας ράμπας τη στιγμή που υπάρχει ράμπα σε λειτουργία, στην δυτική πλευρά του λιμένα εδώ και είκοσι χρόνια. Είναι παράλογο αυτό το έργο, αφού για να γίνει η νέα ράμπα πρέπει να αποξηλωθεί η παλαιά. Ο χώρος που θα γίνει η νέα είναι μπροστά ακριβώς από τον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου. Είναι ένα πολύ στενό σημείο της οδού, χωρίς πεζοδρόμιο, χωρίς καλή ορατότητα και με αυξημένο κίνδυνο ατυχήματος. Απορούμε με την απόφαση αυτή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιάλειας, αφού πριν δέκα μήνες στο ίδιο αίτημα είχε δώσει αρνητική απάντηση, ενώ ταυτόχρονα με την απόφαση αυτή καταστρέφει ό,τι το ίδιο έφτιαξε για τους λουόμενους της περιοχής (ντους, παγκάκια). Η μικρή παραλία που υπάρχει θα καταστραφεί. Ακόμα πιο παράλογο όμως, είναι το γεγονός, ότι υπάρχει κατατεθειμένη μελέτη για τη δημιουργία νέου λιμενίσκου που προβλέπει ράμπα στην δυτική πλευρά του, εκεί δηλαδή που υπάρχει και σήμερα. Γιατί όλο αυτό το ράβε ξήλωνε; Ποιος ο πραγματικός σκοπός αυτού του έργου:»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γραμματέας του συλλόγου κ. Μελπομένη Μπέσκου, αλλά και ο αντιπρόεδρος κ. Σωκράτης Μαυρίδης και ο ταμίας κ. Λαουρδέκης Βαγγέλης.

«Ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος και πέρα από την καταστροφή που θα φέρει στην παραλία θα απαξιώσει και τον Ιερό Ναό του Αγ΄. Νικολάου. Στο αίτημα του Ι.Ν.Ο.Α. δεν υπάρχει καμιά αναφορά για την σκοπιμότητα του έργου αυτού» ήταν μερικά από τα σχόλια που ακούστηκαν.

Εκπρόσωποι κάτοικων της περιοχής, του Αγίου Νικολάου Αλυκής, (Κοντέσης Γιάννης, Μπαλής Σαράντης), ανέπτυξαν τις θέσεις τους, αλλά και ανέφεραν τις επόμενες κινήσεις τους προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιάλειας στο οποίο και έχουν καταθέσει ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΕΚΛΙΜΕΝΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ (ΡΑΜΠΑ-ΓΛΙΣΤΡΑ) ΚΑΘΕΛΚΥΣΗΣ-ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΣΚΑΦΩΝ η οποία και θα συζητηθεί αύριο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιάλειας

«Οι λόγοι για τους οποίους αιτούμαστε την ανάκληση της απόφασής σας είναι οι εξής:

  1. Το σημείο χωροθέτησης της γλίστρας βρίσκεται πλησίον επικίνδυνης και άνευ επαρκούς ορατότητας στροφής στον παραλιακό δρόμο, ο οποίος ήδη είναι αυξημένης επικινδυνότητας κυρίως τους θερινούς μήνες λόγω αυξημένης κίνησης, αλλά και όλο το χρόνο λόγω των πάμπολλων περιπατητών που προσελκύει η συγκεκριμένη περιοχή. Προς επίρρωσην θα αναφέρουμε τα συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά και στην προέκταση του παραλιακού δρόμου προς την Αλυκή (στροφή Γαλάνη). Η Ανέλκυση-Καθέλκυση σκαφών θα προκαλούσε παρακώλυση της κυκλοφορίας, διότι ο δρόμος είναι στενός στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς πεζοδρόμιο και μάλιστα άνευ επαρκούς ορατότητας, αυξάνοντας περαιτέρω την επικινδυνότητα για πεζούς και διερχόμενα οχήματα.
  2. Ο εν λόγω χώρος στερείται των απαραίτητων υποδομών ώστε να φιλοξενήσει τα οχήματα και τρέιλερ όσων θέλουν να κάνουν χρήση της ράμπας με αποτέλεσμα:

i.            την παρεμπόδιση της πρόσβασης στον αιγιαλό,

ii.            την αισθητική υποβάθμιση της περιοχής

iii.            την απαξίωση του Ι.Ν.Αγίου Νικολάου και την παρεμόδιση πρόσβασης σε αυτόν

iv.            της αύξηση της ηχορρύπανσης σε κατοικημένη περιοχή

v.            την εκτίναξη των πιθανοτήτων πρόκλησης ατυχήματος από λάθος χειρισμούς και μανούβρες κατά την ανέλκυση/καθέλκυση σκαφών.

  1. Όπως αναφέρεται και εσείς στη γνωμοδότησή σας, έχει ήδη προβλεφθεί η κατασκευή ράμπας προς τη δυτική άκρη της υπάρχουσας μαρίνας συνακόλουθη με την πιθανή επέκταση και την δημιουργία νέου τουριστικού καταφύγιου αφού υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις και εγκεκριμένες μελέτες γεγονός που πάλι θα σήμαινε την αποξήλωση της νέας γλίστρας στην ανατολική πλευρά, στην ουσία δηλαδή πρόκειται περί επανειλημμένων και άσκοπων παραβιάσεων του αιγιαλού και των δικαιωμάτων των πολιτών σε αυτόν.
  2. Όπως αναφέρει η σχετική νομοθεσία «επιτρέπεται να δημιουργούνται σε κάθε παραθαλλάσιο οικισμό δήμου ή κοινότητας μέχρι μία ράμπα πρόσβασης μικρών σκαφών στη θάλασσα». Ήδη, πέραν της προαναφερθείσης ράμπας κείμενης επί του δυτικού άκρου της μαρίνας, προϋπάρχει ράμπα στην περιοχή Άνθη (καρνάγιο Βάλβη), η οποία είναι δημοτική και ο περιβάλλοντας περιφραγμένος χώρος έχει περιέλθει πλέον στην ιδιοκτησία του δημοτικής αρχής λόγω λήξης της σύμβασης του ιδιώτη για αποκλειστική χρήση, γεγονός που καθιστά την επικείμενη κατασκευή γλίστρας ως τρίτη εναλλακτική επιλογή.
  3. Αν παρ’όλα αυτά η κατασκευή νέας γλίστρας κρίνεται απολύτως απαραίτητη, υπάρχουν και άλλα πιο κατάλληλα σημεία που θα μπορούσε να κατασκευαστεί, ενδεικτικά να αναφέρουμε την περιοχή πέριξ της Χαρτοποιίας και του Υπολιμεναρχείου Αιγίου, όπου δεν συντρέχουν οι προαναφερόμενοι στις παραγράφους 1 έως 3 λόγοι, ενώ το θέμα αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε ειδική ανεξάρτητη τεχνική υπηρεσία, η οποία θα εξέταζε συνολικά τον όρμο Αιγίου και θα αποφαινόταν για το καταλληλότερο σημείο.
  4. Θα καταστραφεί και θα τεθεί σε αχρηστία η φυσικώς σχηματισμένη παραλία στο ανατολικό άκρο του Καταφυγίου, η οποία αποτελεί πόλο έλξης πλήθους δημοτών και παραθεριστών ιδίως τους θερινούς μήνες, κάτι που έχετε και εσείς οι ίδιοι αναγνωρίσει με την τοποθέτηση ντους και παγκακίων στον εκεί χώρο προς εξυπηρέτηση των πολυπληθών επισκεπτών. Η εν λόγω παραλία είναι το μοναδικό φυσικά προστατευμένο από τον αέρα σημείο σε όλο το μήκος της ακτής που προσφέρει τη δυνατότητα για αναψυχή λόγω της φυσικής σκιάς από τα δέντρα και τα παγκάκια που βρίσκονται στο χώρο αυτό.

Για τους ανωτέρω λόγους και εξετάζοντας συνοπτικά το όλο θέμα, ενώ είναι αίτημα όλων των Δημοτών η ανάπλαση, αξιοποίηση και αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης που αποτελεί πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες, διαπιστώνουμε μια πρόθεση για άσκοπη υποβάθμισή της και αιτούμαστε την ανάκληση της σχετικής απόφασής σας.

Ακολουθούν ονόματα και υπογραφές των αιτούντων, καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας, ώστε να παρευρεθούμε στη συνεδρίαση ανάκλησης της απόφασής σας για την κατασκευή κεκλιμένου επίπεδου (ράμπας-γλίστρας) καθέλκυσης-ανέλκυσης σκαφών εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα πλησίον του λιμενίσκου Αγ. Νικολάου, ακριβώς έναντι της εκκλησίας και να εκθέσουμε και ενώπιόν σας τα επιχειρήματά μας.»