Στις 22 Ιανουαρίου βγαίνουν τα πρώτα τρακτέρ στους δρόμους, ξεκινούν συσκέψεις αγροτών σε όλη την χώρα για να καθορίσουν την στάση τους

Να στήσουν μπλόκο, στις 22 Ιανουαρίου, στον Ε65 (νέο αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος) με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα, αποφάσισαν το βράδυ της Δευτέρας (15/1) οι αγρότες του νομού Καρδίτσας, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στον Παλαμά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Μπούτας, δήλωνε ότι το εισόδημα του αγρότη συνεχώς μειώνεται, ενώ οι φόροι αυξάνονται. Αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας έδωσαν το παρόν στην διερευνητικού χαρακτήρα σύσκεψη που έλαβε χώρα στη Γυρτώνη το βράδυ της Δευτέρας. Στη σύσκεψη που διήρκεσε περισσότερες από τρεισήμισι ώρες, έγινε κατ’ αρχάς σαφής η πρόθεση των αγροτών να προβούν σε κινητοποιήσεις. Τα κυριότερα αιτήματά τους εστιάζονται: στο ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής, τον ΕΛΓΑ και τα νέα προγράμματα.

Aποφασίστηκε να συσταθούν «ομάδες εργασίας» που αφενός θα επιχειρήσουν, σε διάστημα δέκα με δώδεκα ημερών, να προχωρήσουν σε ενημερώσεις στα αγροτικά χωριά, αλλά από την άλλη να προσπαθήσουν να ενώσουν το αγροτικό κίνημα σε μία ενιαία και καθολική κινητοποίηση που όπως όλα δείχνουν τοποθετείται χρονικά στις τελευταίες ημέρες του τρέχοντος μηνός.

Κουλούρα
Το πλαίσιο των διεκδικήσεων τους οριστικοποίησαν αγρότες του Νομού Ημαθίας, στη διάρκεια υπαίθριας γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησαν την Παρασκευή (12/1), «για σημειολογικούς λόγους» όπως αναφέρουν, στον κόμβο της Κουλούρας, καθώς εκεί στήνονται, παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια, τα μπλόκα τους. Τα βασικά τους αιτήματα αφορούν: την μη αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών από τις βροχοπτώσεις Ιουλίου, τις ζημίες που έχουν υποστεί λόγω του ρωσικού εμπάργκο στην αξία της τιμής της παραγωγής τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην τευτλοκαλλιέργεια. Αυτά τα αιτήματα, θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, που θα γίνει την Τρίτη (16/1), στην Λάρισα.

Κεντρική Μακεδονία
Στο μεταξύ επαφές με όλες τις δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα στη χώρα ξεκινά από την Τρίτη (16/1) αντιπροσωπεία της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να συστήσουν από κοινού ένα Συντονιστικό Ελλάδας. «Αυτή είναι η απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα από Ημαθία, Πιερία, Κιλκίς, Χαλκηδόνα και Χαλκιδική. Έχουμε κοινά αιτήματα και θα κάνουμε συναντήσεις με αγρότες άλλων περιοχών για να συντονίσουμε τις κινήσεις μας» τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παπαδόπουλος από τα Γιαννιτσά, μέλος της συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας.

Σέρρες
Οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, «η απόφαση αυτή ελήφθη, προκειμένου να μπορέσουν να οργανωθούν καλύτερα, δεδομένου και ότι ο Προμαχώνας έχει σημαντικό χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις, στέλνοντας ιδιαίτερο μήνυμα σε όλη τη χώρα». Έτσι, θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε όλα τα μεγάλα χωριά του νομού, από σήμερα έως την Τετάρτη και την Πέμπτη το βράδυ θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση σε επίπεδο νομού, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.