Σε μια κατάσχεση το λεπτό προβαίνει η εφορία

Με κατασχέσεις απαντά η εφορία στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων. Φέτος στο 10μηνο έγιναν 105.000 από τραπεζικούς λογαριασμούς, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου σε μια κατάσχεση ανά λεπτό των εργάσιμων ημερών και ωρών. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, οι κατασχέσεις δεν αφορούν μόνο μεγάλες οφειλές, αλλά κυρίως μικρά χρέη ακόμη και για 500 ευρώ. Παρά την ένταση των αναγκαστικών μέτρων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ωστόσο αυξάνονται και προσεγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους και οι οφειλέτες έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατ. άτομα. Από την άλλη, όσο περνάει ο καιρός τόσο και πιο αναποτελεσματικό γίνεται το μέτρο των κατασχέσεων, αφού οι λογαριασμοί αδειάζουν, καθώς οι οφειλέτες αποφεύγουν να αφήνουν χρήματα σε αυτούς. Έτσι, οι τράπεζες χάνουν καταθέσεις, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η παραοικονομία.

Μπαράζ κατασχέσεων και ρυθμίσεων για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία

Όπως έχει αναφέρει και το Capital.gr, σε ατόφιο χρυσάφι αποδεικνύεται για το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού το ζεστό χρήμα που ρέει στα κρατικά ταμεία από τις ρυθμίσεις οφειλών παλαιότερων ετών καθώς και τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Τη φετινή χρονιά τα έσοδα από κατασχέσεις και ρυθμίσεις προβλέπεται ότι θα φτάσουν περίπου στα ετήσια έσοδα ενός ΕΝΦΙΑ, αφού θα ξεπεράσουν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τα έσοδα από αυτές τις δυο πηγές πηγαίνουν πολύ καλύτερα και αυτό αποτυπώθηκε στις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

– τα έσοδα από έμμεσους φόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών διαμορφώθηκαν στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου σε 1,05 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 29 εκατομμύρια ευρώ και αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατά 191 εκατ. ευρώ

– αν και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλεπόταν ότι από φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών θα εισέρρεαν στο δημόσιο ταμείο συνολικά 2,575 δισ. ευρώ, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού προβλέπονται έσοδα ύψους 3,014 δισ. ευρώ, δηλαδή 439 εκατ. ευρώ περισσότερα.

 

capital.gr