Παραποιούσαν τα στοιχεία των κλεμμένων αυτοκινήτων και τα πωλούσαν!

Εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, εγκληματική ομάδας που διέπραττε συστηματικά κλοπές αυτοκινήτων, πλαστογραφίες και παραποιήσεις των χαρακτηριστικών τους, καθώς επίσης απάτες σχετικά με τις ασφάλειες και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Συνελήφθησαν για την υπόθεση αυτή, σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, τα δυο βασικά μέλη της οργάνωσης δύο ομογενείς από το Καζακστάν, 26 και 27 ετών και αναζητούνται τέσσερις συνεργοί τους, οι δύο επίσης υπήκοοι  Καζακστάν ηλικίας 26 και 28 ετών καθώς και δύο Έλληνες ένας 36χρονος και μια 22χρονη.

Επίσης, ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είναι ένας ακόμα 32χρονος από το Καζακστάν, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, έχουν εξιχνιαστεί συνολικά 15 περιπτώσεις κλοπής και παραποίησης οχημάτων, που είχαν διαπράξει τα μέλη της ομάδας, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε δεκάδες άλλες ομοειδείς υποθέσεις.

Ειδικότερα, η εγκληματική τους δραστηριότητας ξεκινά πριν από τρία χρόνια, όπου και είχαν συστήσει οργανωμένη ομάδα με διαρκή και δομημένη δράση, με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων και ειδικότερα την κλοπή αυτοκινήτων και την πλαστογράφηση των στοιχείων κυκλοφορίας τους.

Ακολούθως, πωλούσαν τα οχήματα σε ανυποψίαστους αγοραστές, τους οποίους εξαπατούσαν ως προς την νομιμότητα προέλευσής τους, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Τα αυτοκίνητα που αφαιρούσαν, επειδή ήταν νέας τεχνολογίας και διέθεταν συστήματα ασφαλείας «IMMOBILIZER», χρησιμοποιούσαν για την αφαίρεσή τους, ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό – εγκεφάλους και αυτοσχέδια κλειδιά.

Για τη νομιμοποίηση των κλεμμένων αυτοκινήτων, αγόραζαν κατεστραμμένα οχήματα, ιδίας μάρκας και ίδιου τύπου με τα κλεμμένα και χρησιμοποιούσαν για το σκοπό αυτό, τα στοιχεία κυκλοφορίας τους.

Σε περιπτώσεις που τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα δεν ταυτίζονταν πλήρως με αυτά που είχαν αφαιρέσει, σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως στην ύπαρξη ή μη ηλιοροφής κ.ά., με πλαστές βεβαιώσεις εξέδιδαν νέες άδειες κυκλοφορίες, έτσι ώστε να συμπίπτουν τα χαρακτηριστικά τους.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να αφαιρέσουν οχήματα ιδίας μάρκας με τα κατεστραμμένα που είχαν προμηθευτεί, τα ασφάλιζαν και κατήγγειλαν ψευδώς την κλοπή τους, εισπράττοντας σχετικές αποζημιώσεις.

Στο πλαίσιο των ερευνών, έχουν βρεθεί και κατασχεθεί 8 αυτοκίνητα που είχαν πωληθεί από τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία όπως διαπιστώθηκε είχαν κλαπεί και πλαστογραφηθεί οι αριθμοί πλαισίου τους.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι όταν οι δράστες αντιλήφθηκαν τις έρευνες των αστυνομικών Αρχών, αφαίρεσαν αυτοκίνητα που οι ίδιοι είχαν πουλήσει σε ανυποψίαστους πολίτες, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να εξαφανίσουν τα πειστήρια των παράνομων δραστηριοτήτων τους.

Κατά τη σύλληψη του 26χρονου βασικού μέλους της οργάνωσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με αριθμό πλαισίου το οποίο δεν είναι ταξινομημένο στο όνομά του.

Από τον μακροσκοπικό έλεγχο του αυτοκινήτου προέκυψαν εμφανή ίχνη παραποίησης του αριθμού πλαισίου, καθώς επίσης κατασχέθηκε ένα ακόμα αυτοκίνητο για το οποίο ερευνάται το νόμιμο της κυκλοφορίας του.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν χθες το πρωί σε οικίες των εμπλεκομένων βρέθηκε πληθώρα εγγράφων, που αφορούν σε μεταβιβάσεις αυτοκινήτων.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στην 22η Τακτική Ανακρίτρια Αθηνών.

Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται, για να εξακριβωθεί όλο το εύρος και το πεδίο δράσης, της εγκληματικής οργάνωσης.