Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να είναι προειδοποίηση για καρκίνο στο πάγκρεας

Diabetes concept with insulin, syringe, vials, pills, and stethoscope.

O σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια σοβαρή πάθηση που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους, όλων των ηλικιών. Η νόσος απαιτεί συνεχή ιατρική παρακολούθηση και, ενίοτε,  φαρμακευτική αγωγή.

Νέα επιστημονικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο επιστημονικό έντυπο «Journal of the National Cancer Institute» αναφέρουν πως ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αποτελεί ισχυρή ένδειξη του επικίνδυνου καρκίνου του παγκρέατος. Πρόκειται για μια από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου, με μικρά ποσοστά βιωσιμότητας. Οι γιατροί τονίζουν πως είναι πραγματικά δύσκολο να εντοπιστούν τα άτομα υψηλού κινδύνου ώστε να διαγνωστεί έγκαιρα η νόσος.

Ο διαβήτης έχει ξαναμπεί στο μικροσκόπιο των ερευνητών, όσον αφορά στη σχέση του με τον καρκίνο στο πάγκρεας, καθώς και παλαιότερες έρευνες έχουν αποδείξει πως υπάρχει διπλάσιος κίνδυνος εκδήλωσης παγκρεατικού καρκίνου στα άτομα με διαβήτη. Μάλιστα, ο διαβήτης θεωρείται, τόσο παράγοντας κινδύνου όσο και συνέπεια της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Είναι γεγονός πως η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη ανάμεσα στους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος είναι ασυνήθιστα υψηλή, σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου.

Μάλιστα οι ειδικοί  αναφέρουν πως οι περισσότεροι διαβητικοί  με καρκίνο στο πάγκρεας διαγιγνώσκονται με διαταραχή γλυκόζης λιγότερο από τρία χρόνια πριν τη διάγνωση της νεοπλασίας. Επίσης είναι σημαντικό το γεγονός πως μεταξύ των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε αφαίρεση των παγκρεατικών καρκινικών όγκων πάνω από τους μισούς, με πρόσφατα διαγνωσμένο διαβήτη δεν έχουν διαβήτη μετά την παγκρεατεκτομή.

Τι απέδειξε η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε στοιχεία από ερωτηματολόγια ασθενών, το πρόγραμμα Medicare και τα αρχεία των νοσοκομείων της Καλιφόρνια και εντόπισαν 15.833 συμμετέχοντες που εκδήλωσαν διαβήτη, το χρονικό διάστημα 1993-2013. Επίσης, εντόπισαν 408 περιστατικά καρκίνου του παγκρέατος.

Η μελέτη διήρκησε 14 χρόνια και αποδείχτηκε πως μεταξύ των ασθενών με διαβήτη, οι 128 εκδήλωσαν και παγκρεατικό καρκίνο. Μεταξύ αυτών χωρίς διαβήτη, 280 εκδήλωσαν καρκίνο στο πάγκρεας. Στους καρκινοπαθείς, το 52,3% εκδήλωσε διαβήτη στους 36 μήνες που προηγήθηκαν τις διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος. Η ύπαρξη του διαβήτη συνδέθηκε με σχεδόν διπλάσια αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος και τα συμπεράσματα δεν σταμάτησαν εκεί-αποδείχτηκε πως τα άτομα με πρόσφατα εκδηλωμένο διαβήτη είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο πάγκρεας.

Άρα, οι ερευνητές καταλήγουν πως ο πρόσφατα εκδηλούμενος διαβήτης μπορεί να είναι μια πρώιμη ένδειξη εκδήλωσης καρκίνου στο πάγκρεας, μια πιθανότητα βέβαια που απαιτεί περισσότερη διερεύνηση. Πάντως οι γιατροί ισχυρίζονται πως  οι ασθενείς που εκδηλώνουν αρχικά διαβήτη και σύντομα καρκίνο στο πάγκρεας είναι μια νέα ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία θα πρέπει να γίνουν λεπτομερείς μελέτες για τη διεξαγωγή και άλλων χρήσιμων συμπερασμάτων.