Οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα

– “Μετά από επιμονή εννέα μηνών και μόνο όταν αποφασίσαμε να μεταβούμε μαζικά στην Περιφέρεια για να καταθέσουμε υπόμνημα με ερωτήματα που απαιτούν άμεσες και ευθείες απαντήσεις, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Κατσιφάρας κατόρθωσε να βρει το χρόνο να μας συναντήσει. Παρών στη συνάντηση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος κ. Μπαλαμπάνης, και o  αντιπεριφερειάρχης  περιφερεακού συντονισμού Δ.Δριβίλας. Παρευρίσκονταν ακόμα ο κ. Σταματελάτος διευθυντής ο κ. Σπηλιωτόπουλος προϊστάμενος περιβάλλοντος.

Στον κ. Περιφερειάρχη καταθέσαμε αναλυτικό υπόμνημα καθώς και δισκέτα με φωτογραφικό υλικό και βίντεο, όπου διαφαίνονταν τα οξυμένα προβλήματα του ΧΥΤΑ και της ρύπανσης που αυτός προκαλεί ακόμα και σήμερα, μετά την υποτιθέμενη ολοκλήρωση των έργων συντήρησης.  Το υπόμνημα κατάληγε στις παρακάτω ερωτήσεις προς τον κ. Περιφερειάρχη.

1). Έχει τεθεί υπόψη του (ή στις υπηρεσίες της Περιφέρειας) η ογκομέτρηση που έχει πραγματοποιήσει η ανάδοχος εταιρεία βελτιωτικών έργων στο ΧΥΤΑ Αιγείρας; Αν όχι, πότε προτίθεται η Περιφέρεια να πραγματοποιήσει ογκομέτρηση για να διαπιστωθεί ο υπερκορεσμός (ή όχι) του παράνομου ΧΥΤΑ Αιγείρας.

2)   Έχει ζητηθεί από το Δήμο Αιγιαλείας η λήψη μέτρων στήριξης του πρανούς αφού ο κίνδυνος κατάρρευσής του είναι κάτι περισσότερο από εμφανής. Να σημειωθεί ότι από τον Μάιο του 2011 το ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος σε έκθεσή του επισημαίνει την ανάγκη στήριξης του πρανούς.

3) Έχουν τεθεί υπόψη του  (ή στις υπηρεσίες της Περιφέρειας) τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων και της μελέτης ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα  που έχει πραγματοποιήσει η ανάδοχος εταιρεία βελτιωτικών έργων στο ΧΥΤΑ Αιγείρας; Τι ακριβώς δείχνουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών; Προτίθεται η Περιφέρεια να διενεργήσει δικές της μετρήσεις και αναλύσεις γιατί το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό:

4) Έχει ζητηθεί από το Δήμο Αιγιάλειας να εξηγηθεί το γεγονός ότι παρά τα βελτιωτικά έργα που φέρονται ότι πραγματοποιούνται στο ΧΥΤΑ Αιγείρας, εξακολουθεί η διαφυγή στραγγιδίων που σύμφωνα με την έκθεση του Πανεπιστημίου Πατρών μολύνουν το περιβάλλον με καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τερατογόνες ουσίες ;

5) Έχει ζητηθεί από το Δήμο Αιγιάλειας να εξηγηθεί το γεγονός της μη συνεχούς λειτουργίας του πυρσού καύσης του βιοαερίου;

6) Προτίθεται η Περιφέρεια να προχωρήσει σε προσωρινό έστω κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας μέχρι να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες βελτίωσης, πιθανής επέκτασης (για να αντιμετωπισθεί ο υπερκορεσμός και ο κίνδυνος κατολισθήσεων) και κυρίως μέχρι να πάρει τη νέα απαραίτητη ΑΕΠΟ ;

Η Περιφέρεια δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει η ίδια δειγματοληψία και ανάλυση από τις γεωτρήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, καθώς και επιτόπιο έλεγχο των εργασιών και της αποτελεσματικότητας των έργων. Όσον αφορά την ογκομέτρηση, αρμόδια είναι η αποκεντρωμένη διοίκηση να την πραγματοποιήσει. Στο ζήτημα που επιτακτικά θέταμε για το προσωρινό κλείσιμο του “ΧΥΤΑ” μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης, δεν πήραμε απαντήσεις. Δεσμεύτηκε να μελετήσει το υπόμνημα και να απαντήσει γραπτώς στην επιτροπή.

Από μέρους της επιτροπής αγώνα, ξεκαθαρίσαμε στον κ. περιφερειάρχη ότι όπως φαίνεται δεν έχουμε άλλο δρόμο για την προστασία της υγείας μας και του τόπου μας από το να ξαναβρεθούμε ενωμένοι σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ   ΑΓΩΝΑ   ΚΑΤΟΙΚΩΝ   ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ   ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”