Ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας στην Καταλονία

Μόλις μπαίνει στην αίθουσα ο ενθουσιασμός είναι τεράστιος. Ο λόγος για την Κάρμε Φορκαντέλ, την πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου. Οι οπαδοί του αριστερού κόμματος ERC τη θεωρούν ηρωίδα. Ήταν εκείνη, η οποία επέτρεψε την ψηφοφορία για το νόμο σχετικά με το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τον οποίο βρέθηκε στη φυλακή.

Και εκεί βρίσκεται ακόμα ο Οριόλ Χουνγκέρας, υποψήφιος του κόμματος ERC για τις περιφερειακές εκλογές. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αρνήθηκε χθες να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

«Είναι ντροπή, τελείως άδικο. Τι έκανε; Το ό,τι επέτρεψε στον κόσμο να ψηφίσει; Είναι ένας πολύ περίεργος προεκλογικός αγώνας. Ένα τμήμα της εκλεγμένης κυβέρνησής μας είναι στη φυλακή και ένα άλλο είναι στη φυλακή» λέει ο Γιόρντι, ένας από τους χιλιάδες οπαδούς του αριστερού κόμματος.

Ο άλλος υποψήφιος, ο Κάρλος Πουτζντεμόν, ο καθαιρεθείς περιφερειακός Πρόεδρος της Καταλονίας, βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στις Βρυξέλλες. Δίνει σχεδόν καθημερινά συνεντεύξεις Τύπου και στέλνει μηνύματα μέσω twitter. Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ήρε το διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του και εναντίον τεσσάρων πρώην υπουργών. Ο λόγος της άρσης τους διεθνούς εντάλματος σύλληψης είναι το γεγονός ότι οι πέντε πολιτικοί θα επιστρέψουν στην Ισπανία ώστε να πάρουν μέρος στις περιφερειακές εκλογές. Τα εντάλματα σύλληψης σε εθνικό επίπεδο παραμένουν ωστόσο σε ισχύ.

Προβάδισμα των Ciudadanos

Για ένα τεράστιο σοκ στην καταλανική κοινωνία κάνει λόγο ο πολιτικός επιστήμονας Πάμπλο Σιμόν από το πανεπιστήμιο Carlos III στη Μαδρίτη. Κατά τη γνώμη του όλα τα ισπανικά κόμματα είναι φιλοευρωπαϊκά. Κανένα από αυτά, ισχυρίζεται, δεν θέλει την έξοδο από την ΕΕ ή την Ευρωζώνη.

Ο Πάμπλο Σιμόν θεωρεί τον Πουτζντεμόν πολιτικά νεκρό. Και την άποψη του φαίνεται να συμμερίζονται πολλοί Καταλανοί. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της καταλανικής Στατιστική Υπηρεσίας, ο Πουτζντεμόν καταγράφει μεγάλη απώλεια ψήφων. Τα κόμματα τα οποία τίθενται υπέρ της απόσχισης δεν φαίνεται να κερδίζουν πλέον την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο.

Τις περισσότερες ψήφους φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει το κίνημα πολιτών με την επωνυμία Ciudadanos, το οποίο τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε επισήμως από τα μεσάνυχτα. Οι εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου είναι ένα μάλλον άτυπο δημοψήφισμα για την ανερξαρτησία της Καταλονίας.

Πηγή: DW