Λοίμωξη λαιμού: Βακτηριακή ή Ιογενής – Σημάδια

Θυμάστε τότε που ήσασταν παιδιά και μόλις πόναγε ο λαιμός σας, η μητέρα σας σάς πήγαινε στον παιδίατρο για strep test;

Ο γιατρός σας ζητούσε να ανοίξετε όσο το δυνατόν πιο πολύ το στόμα σας για να μπορέσει να πάρει με το ξυλάκι δείγμα σάλιου από το πίσω μέρος του λαιμού σας, μια όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία. Στην ενήλικη ζωή, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βρίσκεται κάπου κοντά η μαμά για να σας πάει στον γιατρό. Πώς θα ξέρετε λοιπόν αν πρόκειται για στρεπτοκοκκική λοίμωξη ή έναν έντονο πονόλαιμο;

Διαβάστε τις συμβουλές του Erick Eiting, διευθυντή του Τμήματος Έκτακτων Περιστατικών στο νοσοκομείο «Όρος Σινά» της Νέας Υόρκης:

Ο λαιμός σας είναι πρησμένος

Ο στρεπτόκοκκος είναι η αιτία βακτηριακής λοίμωξης που προκαλεί φλεγμονή στον φάρυγγα, δηλαδή στο πίσω μέρος του λαιμού. Βακτήρια στρεπτόκοκκου υπάρχουν ήδη στο στόμα, τη μύτη και το δέρμα. Για διάφορους λόγους όμως, μπορούν εύκολα να καταλήξουν στο λαιμό και να προκαλέσουν λοίμωξη με επώδυνα συμπτώματα.

Δεν είναι ένας απλός πονόλαιμος

Το βασικό σύμπτωμα της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο είναι ο οξύς πονόλαιμος, ο οποίος αναπτύσσεται συνήθως εντός πέντε ημερών από την έκθεση στα βακτήρια. Ο λαιμός είναι πρησμένος και πονάει, δυσκολεύεστε να καταπιείτε, ενώ μπορεί να έχετε και σιελόρροια.

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα όμως είναι ο ξαφνικός υψηλός πυρετός, οι μυϊκοί πόνοι, ο κόκκινος ερεθισμένος λαιμός με άσπρες κηλίδες (πύον), πονοκέφαλοι, ρίγη, πρησμένοι λεμφαδένες και απώλεια όρεξης.

Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus Group A. Εντούτοις, μια ιογενής λοίμωξη με φυσιολογικό πονόλαιμο μπορεί να παρουσιαστεί με ανάλογο τρόπο. Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνετε strep test, προκειμένου ο γιατρός να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Οι βακτηριακές λοιμώξεις απαιτούν τη λήψη αντιβιοτικών, ενώ οι ιογενείς λοιμώξεις χρόνο και ξεκούραση.

Η σημασία του strep test

Μην κάνετε υποθέσεις ότι ο πονόλαιμος θα περάσει από μόνος του. Εάν έχετε ιογενή λοίμωξη, αφήστε τη να κάνει τον κύκλο της. Αν όμως πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη (όπως η στρεπτοκοκκική), όσο νωρίτερα απευθυνθείτε στον γιατρό, τόσο γρηγορότερα θα λάβετε αντιβίωση και θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Πέντε λεπτά μετά την ενοχλητική διαδικασία του strep test, ο γιατρός σας θα ξέρει αν είναι θετικό και ποια φάρμακα πρέπει να λάβετε.

Κάντε το τεστ

Όταν κοιτάζετε τον φάρυγγα, συνήθως μπορείτε να δείτε αν είναι κόκκινος ή πρησμένος ή αν έχει λευκές κηλίδες πάνω του, οι οποίες υποδηλώνουν στρεπτόκοκκο. Κάτι αντίστοιχο όμως συμβαίνει και με τον ιό της φαρυγγίτιδας. Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση προκειμένου να ακολουθήσει η κατάλληλη θεραπεία.

Εάν έχετε στρεπτόκοκκο, απομονωθείτε

Οι ειδικοί προτείνουν να μην έρχεστε σε επαφή με κόσμο πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την έναρξη της αντιβίωσης, προκειμένου να μην μεταδώσετε σε άλλους τη λοίμωξη. Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί με το βήχα. Εκτός από την αντιβίωση, είναι καλό να πίνετε ζεστά υγρά για να μαλακώσετε τον λαιμό, να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο και να πιπιλάτε ειδικές καραμέλες.