Κατάλληλη διατροφή για γερά οστά

Πιστεύετε ότι τα οστά μας απλώς… υπάρχουν, στηρίζοντας το σώμα μας. Κι όμως, τα οστά μας αναδομούνται καθημερινά. Είναι ζωντανά όργανα του σώματός μας, και όπως όλα τα όργανα, πρέπει να τα θρέφουμε σωστά. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

Ως γνωστόν, το καλύτερο θρεπτικό συστατικό για τα οστά μας είναι το ασβέστιο, και ξέρουμε ότι μπορούμε να το βρούμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Υπάρχουν, όμως, και άλλες πηγές. Για παράδειγμα, οι σαρδέλες και οι αντζούγιες, εφόσον τις τρώτε με τα κόκαλά τους, σας προσφέρουν ασβέστιο. Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα και το μπρόκολο, περιέχουν ασβέστιο, όπως και αντιοξειδωτικά και μέταλλα – όπως το κάλιο – που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

Επίσης, φαίνεται πως τα δαμάσκηνα, ειδικά τα αποξηραμένα, είναι πολύ ωφέλιμα για τα οστά μας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2017 στο Nutrients, έδειξε πως τα αποξηραμένα δαμάσκηνα προστατεύουν από την έλλειψη οστικής μάζας στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που είναι υπέροχα νέα, καθώς αυτή η ομάδα βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. Τα δαμάσκηνα περιέχουν ένα θρεπτικό συστατικό που ενισχύει την παραγωγή κυττάρων που χτίζουν καινούριους οστικούς ιστούς.

Από την άλλη μεριά, τα αμύγδαλα, βοηθούν στην καταπίεση κυττάρων που αποδομούν τους ιστούς των οστών μας, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο, από το 2011. Η σόγια, επίσης, έχει μελετηθεί εκτενώς και φάνηκε πως μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην καλή λειτουργία των οστών μας. Σε μια συγκριτική μελέτη, γυναίκες στην εμμηνόπαυση κατανάλωναν δύο ποτήρια γάλατος σόγιας καθημερινά, και η οστική τους μάζα είχε ενισχυθεί μέσα σε δύο χρόνια, ενώ γυναίκες που δεν το κατανάλωναν και δέχονταν ορμονοθεραπεία, είχαν αντιθέτως χάσει οστική μάζα.

Βέβαια, τα οστά μας έχουν ανάγκη και βιταμίνες, εκτός από μέταλλα όπως το ασβέστιο. Τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, που ενισχύει τα οστά. Αποφύγετε, όμως, να καταναλώνετε λαχανικά όπως το σπανάκι με πηγές ασβεστίου, καθώς περιέχουν ουσίες που περιορίζουν την απορρόφησή του. Η βιταμίνη D, επίσης είναι σημαντική, καθώς βοηθάει σε μεγάλο βαθμό την απορρόφηση ασβεστίου. Συνεπώς, μιλήστε με τον γιατρό σας, για να σας πει αν χρειάζεστε συμπληρώματα βιταμίνης D.

iatronet.gr