Η αξιοποίηση των Μεγάλων Βάσεων Δεδομένων στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας στη Μεσόγειο

Η αξιοποίηση καινοτόμων λύσεων και νέων πρακτικών στη Μεσόγειο ήταν το κεντρικό θέμα «Από τον Όγκο στην Αξία: Μεγάλων Βάσεων Δεδομένων, Περιφερειακή Ενδυνάμωση και Δημιουργία Δικτύων Προστιθέμενης Αξίας με μία Μεσογειακή Προοπτική» που διοργάνωσε η Ιταλική Περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια σε συνεργασία με τη Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR, στις 18 Δεκεμβρίου 2018 στην Μπολόνια.

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης αναφέρθηκε στην έκρηξη, που εκδηλώνεται στη σημερινή εποχή, σε σχέση με τον όγκο και το ρυθμό των παραγόμενων δεδομένων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της μέγιστης αξιοποίησής τους στη χάραξη πολιτικής των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών.

«Αν θεωρήσουμε ότι η γνώση είναι δύναμη, τότε τα Μεγάλα Δεδομένα αποτελούν μια εξαιρετικά ισχυρή δύναμη, γιατί μας οδηγούν σε ορθές πολιτικές αποφάσεις και σχεδιασμό, που στηρίζονται σε αξιόπιστα δεδομένα και σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαμπάνης και συμπλήρωσε:

«Τα Μεγάλα Δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε πολλές συνιστώσες της Διοίκησής μας σε τομείς όπως οι συγκοινωνίες, οι μεταφορές, η παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης των φυσικών πόρων (πόσιμο νερό, διάβρωση ακτών, δάση, ποιότητα του αέρα, κλπ.), η κλιματική αλλαγή κ.ά.

Σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους (από τη συλλογή τους μέχρι την ολοκλήρωση τους και την ερμηνεία τους) συνιστούν ζωτικής σημασίας στοιχεία για τη χάραξη πολιτικής, και προωθούν την αποτελεσματικότερη συνεργασία και συντονισμό σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και, σε επίπεδο ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον, μας δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε δημιουργικές και προληπτικές δραστηριότητες, υπηρεσίες έγκαιρης επέμβασης και μακροχρόνιες πολιτικές, αντί να εστιάζουν στην αντιμετώπιση μετά την εκδήλωση κάποιου προβλήματος».

Στην Ημερίδα της CPMR η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εκπροσωπήθηκε επίσης από τον Βοηθό Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, Χρήστο Μπούνια και τον ειδικό συνεργάτη της Περιφέρειας Δημήτρη Καραμπούλα.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει την Προεδρία της Διαμεσογειακής Επιτροπής, μετά την επανεκλογή του Περιφερειάρχη, Απόστολου Κατσιφάρα, στη θέση του Προέδρου τον περασμένο Ιούνιο στην Πάτρα.