Ζήτημα ημερών οι νέες αντικειμενικές

Ζήτημα ημερών, ενδεχομένως αύριο ή μεθαύριο, είναι η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμεί μόνο ο καθορισμός των τιμών για περίπου 300 περιοχές που παραπέμφθηκαν σε δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και στη συνέχεια θα τρέξει η τελική εικονική εκκαθάριση προκειμένου να προκύψει επακριβώς το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί με τις νέες τιμές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα κατατεθούν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση των νέων τιμών ζώνης και τροπολογίες στο πολυνομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης που θα προβλέπουν ότι:

-ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές ζώνης αντί για αυτές που προβλέπει η πάγια ρύθμιση του φόρου, δηλαδή τις τιμές που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2018

-αλλαγές σε κλιμάκια και συντελεστές του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να ακυρωθεί το υπερβάλλον

– ποσό της βεβαίωσης που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών ζώνης.

Υπάρχουν δυο σενάρια στο τραπέζι. Το πρώτο προβλέπει αλλαγές στα πρώτα κλιμάκια και τους συντελεστές του κύριου φόρου (φόρος ανά τετραγωνικό) και το δεύτερο προβλέπει αύξηση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τα 200.000 στα 250.000 ευρώ.

Σπύρος Δημητρέλης

capital.gr