Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας η Πάτρα – Διάκριση για τη Δυτική Ελλάδα στο διαγωνισμό “EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE”

Η ΠΔΕ σχεδίασε ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής διεκδίκησε τη διάκριση, υλοποιεί τον σχεδιασμό της

Τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας κατέκτησε η Πάτρα, καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έλαβε μέρος στο πρόγραμμα “EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE” (EDEN) – «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα της πρωτεύουσας ΠΔΕ. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν «Πολιτιστικός Τουρισμός» (“Cultural Tourism”).

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EDEN “EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE” – «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» επέλεξε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως νικητή προορισμό με θέμα τον «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ», λόγω της πολιτιστικής αξίας των προτεινόμενων πόρων και της άρτιας τεκμηρίωσης της πρότασής σας» αναφέρει η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά σε επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, με την οποία γνωστοποίησε την σχετική απόφαση.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής στρατηγικής, διεκδίκησε τη διάκριση και προχωρά στην υλοποίηση του σχεδιασμού της.

«Πρόκειται για ένα τιμητικό τίτλο, ο οποίος έρχεται να επισφραγίσει κι επίσημα ότι η Πάτρα με την πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει, επάξια κατατάσσεται στους ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς προορισμούς. Καταθέσαμε έναν πλήρη φάκελο υποψηφιότητας εστιάζοντας στην αχαϊκή πρωτεύουσα ως έδρα μιας Περιφέρειας που προσφέρει εναλλακτικές εμπειρίες στον επισκέπτη, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. Η διάκριση που πετύχαμε υπογραμμίζει τη δυναμική της Πάτρας ως αναδυόμενο τουριστικό προορισμό και δικαιώνει την επιλογή μας να θέσουμε σε προτεραιότητα την ανάδειξη των ισχυρών δυνατοτήτων της Δυτικής Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο σχεδιάστηκε, σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού και το ΣΕΤΕ, έχοντας ως κεντρικό άξονα την οργανωμένη τουριστική προβολή της περιοχής μας. Σήμερα υπάρχει ένα πλήρες και εγκεκριμένο σχέδιο που υλοποιείται. Η Δυτική Ελλάδα αποκτά νέα, ανταγωνιστική ταυτότητα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με αφορμή τη διάκριση.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, πρόσθεσε: «Αποτελεί ύψιστη τιμή και κίνητρο για την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού της περιοχής προς όφελος της κοινωνίας. Προχωράμε με στοχευμένα βήματα στην ανάδειξη του θεματικού τουρισμού με στόχο η Δυτική Ελλάδα να αναπτύξει τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο. Η Δυτική Ελλάδα είναι μια σύνθεση των διαφορετικών εμπειριών που καλούν τον επισκέπτη να εμπνευστεί συνδέοντας το ταξίδι στους προορισμούς της με τις προσωπικές του αναζητήσεις. Κάθε εμπειρία αποτελεί μια έμπνευση, όπως αποτυπώνεται στην κεντρική επικοινωνιακή ιδέα «The Western Greece Collection. Inspirations» και στο σύνθημα “Be Inspired”».

 

Σημεία Ενδιαφέροντος

Στο φάκελο συμμετοχής στο διαγωνισμό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέπτυξε το σύνολο των πληροφοριών για τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαϊας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Αρχαία Ολυμπία ως Κοιτίδα του Ολυμπισμού και του Πολιτισμού, το Κάστρο Χλεμούτσι, το Ενετικό Κάστρο Ναυπάκτου, το Ενετικό Κάστρο Αντιρρίου, γνωστό και ως «καστέλι της Ρούμελης» . Πλήρης καταγραφή γίνεται σε αξιοθέατα, μουσεία, θρησκευτικά προσκυνήματα και αρχαιολογικούς χώρους

Επίσης, περιλαμβάνονται τοπία με ιδιαίτερο φυσικό ενδιαφέρον, ιδανικά για δραστηριότητες στη φύση, όπως ο Χελμός, το Φαράγγι Βουραϊκού και ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος, η Λίμνη Τσιβλού, το Ποτάμι του Λάδωνα.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επικεντρώνονται σε τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες που είναι:

  1. Η Στρατηγική 4 Εποχών: Η ανάδειξη και προώθηση εμπειριών των προορισμών κατά τις 4 εποχές του χρόνου
  2. Landmark Strategy: Η στρατηγική ανάδειξης μοναδικών προορισμών συμβόλων για τη Δυτική Ελλάδα
  3. Οι Παραγωγοί και τα Τοπικά Προϊόντα με αξιοποίηση και ένταξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας των προορισμών στην προσφερόμενη τουριστική εμπειρία
  4. Αξιοποίηση Αγνότητας & Ποικιλομορφίας προορισμών, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε προορισμού μέσω εξειδικευμένων εμπειριών.  

Τόσο ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καρπέτας εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς το Τμήμα Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα στελέχη του οποίου συγκρότησαν εξ ολοκλήρου έναν πλήρη και άρτιο φάκελο συμμετοχής.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στο πρόγραμμα, καθώς πλέον πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής που μεταξύ άλλων είναι:

  1. Να είναι αναδυόμενος προορισμός και όχι τουριστικά αναπτυγμένος προορισμός, ο οποίος να πληροί υψηλά πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας καθώς και να διαθέτει μία σημαντική υλική πολιτιστική κληρονομιά.
  2. Να είναι προσβάσιμος από όλες τις απόψεις (συγκοινωνίες, μεταφορές, διαμονή, υπηρεσίες), ήτοι να εξασφαλίζει απρόσκοπτη τουριστική εμπειρία.  
  3. Η διαχείριση της τουριστικής προσφοράς του να διασφαλίζει την κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική βιωσιμότητά του.
  4. Να έχει σχεδιάσει μια διαχειριστική δομή προβολής και προώθησης (marketing) των διαθέσιμων πολιτιστικών πόρων καθώς και μια στρατηγική για τη βιώσιμη τοπική τουριστική ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα «ΕDEN – Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της «Ατζέντας για έναν Αειφόρο και Ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό Τουρισμό», ξεκίνησε από το 2007 το πρόγραμμα «ΕDEN – Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» με στόχο την ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, μη παραδοσιακών και μη ανεπτυγμένων που αναπτύσσονται τουριστικά, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Κάθε χρόνο, τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα αναδεικνύουν νικητή έναν νέο τουριστικό προορισμό, βάσει θεματολογίας. Οι νικητές προορισμοί  βραβεύονται σε ειδική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα η Πάτρα θα περιλαμβάνεται σε όλες τις δράσεις προβολής των νικητών προορισμών, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες.