Εντός των προσεχών ημέρων η δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης

Εντός των προσεχών δέκα ημερών, τοποθετούν άνθρωποι με γνώση των διεργασιών, την δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαικών Κοινοτήτων της προκήρυξης του διαγωνισμού για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.

Δύο μήνες έχουν παρέλθει από τις 17 Αυγούστου, οπότε και έγινε η προκήρυξη των διαγωνισμών για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Κρήτη (όπως και στο Ιόνιο), και ακόμη αυτή δεν έχει δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαικής Ενωσης.

Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες του “Energypress”, η δημοσίευση αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, γεγονός που αυτόματα θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Κάποιοι μάλιστα, λόγω του δεδηλωμένου ενδιαφέροντος της Exxon Mobil για τις θάλασσες της Κρήτης, συνδέουν την επίσπευση των διαδικασιών με το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τράμπ.

Ηταν κατόπιν κοινού αιτήματος της Exxon Mobil, της γαλλικής Total και των ΕΛΠΕ προς το υπουργείο Ενέργειας (31 Μαίου 2017), που το τελευταίο προκήρυξε το διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της υποθαλάσσιας περιοχής νοτίως της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν εντός 90 ημερών από την  ημερομηνία δημοσίευσης της ανακοίνωσης της πρόσκλησης υποβολής προσφορών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι αν η πρόσκληση δημοσιευτεί για παράδειγμα σήμερα, 17 Οκτωβρίου, τότε οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν στην ΕΔΕΥ το αργότερο ως τις 17 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, εφόσον δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρίτους, τότε το Δημόσιο θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που προκάλεσαν τους διαγωνισμούς. Δηλαδή την κοινοπραξία Exxon Mobil-Total-ΕΛΠΕ.

Το επόμενο διάστημα, και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, θα φανεί κατά πόσο ενδιαφέρονται για τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, και άλλοι παίκτες. Εχει ακουστεί ότι την πρόθεσή της να διεκδικήσει τα δύο οικόπεδα ΝΔ και Δυτικά της Κρήτης έχει εκδηλώσει και η ιταλική ENI που ανακάλυψε το περίφημο κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο, έχει εγκατασταθεί ήδη στην Κύπρο, και διευρύνει το πεδίο δράσης της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.