Εγκρίθηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση της πΓΔΜ

Πέρασαν από τη βουλή της πΓΔΜ οι συνταγματικές αλλαγές που οδηγούν σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία», σύμφωνα με το Reuters.

Υπέρ των αλλαγών τάχθηκαν 81 βουλευτές από τους 120, καλύπτοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση
Η είδηση της συνταγματικής αναθεώρησης έκανε τον γύρο του κόσμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι από τους πρώτους που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό. Τον συνεχάρη για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media : «Βόρεια Μακεδονία καλωσόρισες στην ζωή μας».

Για ιστορικό βήμα κάνουν λόγο τα ΜΜΕ
Με την απόφαση της Βουλής των Σκοπίων ασχολήθηκε σύσσωμος και ο διεθνής τύπος. Το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για «πολιτικό θρίαμβο» του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του στο κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία ότι «χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ΕΕ». Το Reuters παρέθεσε σημεία από την εναρκτήρια ομιλία του Ζάεφ στην Βουλή και έκανε λόγο για συγκεντρώσεις αρκετών εκατοντάδων έξω από το κοινοβούλιο που διαδηλώνουν τις τρεις τελευταίες μέρες κατά της Συμφωνίας. Ως ένα «ιστορικό βήμα» χαρακτήρισαν οι Financial Times την συνταγματική αναθεώρηση.

Στην Αθήνα η «καυτή πατάτα»

Εκτός από την έκρηξη ενθουσιασμού του διεθνούς παράγοντα, παραμένει το γεγονός ότι τώρα η «καυτή πατάτα» περνάει στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργού στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του αυτό θα γίνει εντός του Ιανουαρίου. Στο μεταξύ ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται εγκλωβισμένος, επιχειρώντας να προχωρήσει σε μερική υπαναχώρηση της σκληρής γραμμής περί «ανένδοτου», διαχωρίζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών από την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Εκτός από την αναδίπλωση του μέσω μίας ανάρτησής του στο Twitter, ο υπουργός Άμυνας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό για να του εκφράσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, είναι πλέον δεδομένο ότι η συνάντηση των δύο ανδρών θα γίνει κάποια στιγμή, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει ούτως ή άλλως σε αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, συνδέοντάς την μάλιστα με τη Συμφωνία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δέχεται εισηγήσεις από το κόμμα του να τελειώνει με τον Καμμένο.

 

https://www.protothema.gr/politics/article/854559/meta-ta-skopia-stin-athina-i-kauti-patata-tis-sumfonias-ton-prespon/