Διασώζονται οι συντάξεις – Οριστικοποιούνται τα θετικά μέτρα

Χριστούγεννα χωρίς περικοπές, θα κάνουν τελικά 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, καθώς μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, ακόμα και οι “σκληροί” του Eurogroup, δεν έβαλαν τρικλοποδιά.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το Euroworking Group αφού εξέτασε την εισήγηση της Ελλάδας και τη θετική αποτίμηση της Κομισιόν, δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο Προϋπολογισμού του 2019. Έτσι, πρακτικά, η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, αποκτά διαδικαστική σημασία για την Αθήνα και η προσοχή όλων στρέφεται στις ανακοινώσεις της προσεχούς Τετάρτης, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τη γνωμοδότηση της για όλα τα κράτη- μέλη.

Οι περικοπές,που η Ελλάδα απέφυγε στο παρα πέντε, θα άγγιζαν ακόμη και τις χαμηλές συντάξεις. Συνταξιούχος του ΙΚΑ, με αποδοχές 760 ευρώ, θα γλιτώσει μειώσεις 103 ευρώ. Συνταξιούχος του πρώην ΤΕΒΕ, που παίρνει 1.400 ευρώ σύνταξη θα σώσει την προσωπική διαφορά και θα γλιτώσει από περικοπές 252 ευρώ το μήνα.

Θετική είναι, επίσης, η πληροφορία που αναφέρει ότι η επίμαχη διάταξη για την προσωπική διαφορά θα καταργηθεί και δεν θα ανασταλεί. Ούτως ή άλλως, για την περίπτωση ενδεχόμενων δημοσιονομικών αποκλίσεων, μπορεί να ενεργοποιηθεί ο περίφημος “κόφτης”, ο οποίος παραμένει εν ισχύ ως και το 2021.

Εκτός από τη διάσωση των συντάξεων, πράσινο φως πήρε κατ’ αρχήν και το πακέτο της ΔΕΘ, που αυξάνεται, μάλιστα, στα 900 εκατ. ευρώ. Το βάρος πέφτει στο κονδύλι για το επίδομα στέγασης, που αυξάνεται από τα 200 στα 400 εκατ. ευρώ. Το πακέτο συμπεριλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την επιδότηση για νέους εργαζόμενους, τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων και των μερισμάτων. Την Τετάρτη θα φανεί, πάντως, αν θα χρειαστεί “ψαλίδισμα” άλλων δαπανών π.χ. από το ΠΔΕ, προκειμένου να βγει ο Προϋπολογισμός.